15. joulukuuta 2016

Joulukalenteri 2.0.: Viidestoista luukku

Joulupyhinä on runsaasti aikaa lähteä ulkosalle, kun se sisällä köllöttely alkaa pikkuhiljaa kyllästyttämään. Monilla on myös joulun aikaan taukoa eri liikuntaharrastuksista, kuten itselläni tanssitunnit. Mutta onneksi liikkuminen ei vaadi mitään salijäsenyyttä, viimeisen päälle olevia trikoita ja jatkuvia belfieitä, vaan voit liikkua täysin ilman mitään hifistelyjä. Voisin väittää, että silloin liikkuminen on kaikkein mukavinta kun sitä ei tee tavoitteellisesti tai neljän seinän sisällä hien kyllästyttämässä kuntosalissa.
Talvi voi tuoda omia haasteitaan liikkumiseen - tai sitten ei, jos jossain ei lunta tule lainkaan - ja ajattelinkin, että tämä luukku käsittelee talviliikkumista.


Oikeanlaiset varusteet!
Oikeanlaisista varusteista ei voi olla kuulematta ja itseäni se ainakin vähän ahdistaa. Urheiluvaatteet ovat todella arvokkaita eikä itselläni ainkaan riitä rahaa niihin. Mutta onneksi liikuntavaatteita löytää nykyisin jopa Lidlistä, joten mun vinkki onkin etsiä erilaisia treenivaatteita näistä päivittäistavarataloista (cittari, Prisma), ruokakaupoista (Lidl) sekä vaatekaupoista (esim. H&M). Priorisoi hankinnat ja sovella oman kaapin sisältöä; kengät on tärkeimmät, joten voit muuten vallan mainiosti juosta (tai luistella, hiihtää, samoilla metsissä jne) toppahousuissa, legginseissä, poolopaidassa ja talvitakissa. Voit hyvin kysellä sisaruksiltasi tai ystäviltäsi onko heillä jotain asiaan soveltuvaa ylimääräistä vaatetta!
Riippumatta lajista kannattaa suosia kerrospukeutumista ja vaatteita, jotka hengittävät mutta pitävät kehon lämpimänä. Mikäli juokset niin on todella tärkeää pitää nilkat ja akillesjänteet lämpiminä, joten voit hyvin käyttää säärystimiä, tai kuten itse teen, niin käyttää pitkävartisia sukkia ja paksuja talvikeleille sopivia lämpölegginssejä. Itse hankin hetki sitten juoksupipon, jota olen ennen pitänyt todella turhanpäiväisenä asiana mutta tajusin sitten, että tämä pipo pysyy paikoillaan eikä valahda silmille kuten mun edellinen pipo. Kyllä voi pienillä asioilla olla suuri merkitys.. :D
Varmista, että kenkäsi ovat pitävät, joten heitä suosiolla kesälenkkarit talviteloille. Hieno lumi voi peittää alleen peilijään ja saatat loukata itsesi pahastikin. Itselleni kävi viime jouluna niin, että menin koirien kanssa metsään juoksemaan kesälenkkareissa, kun olin unohtanut talvilenkkarit mukaan matkasta. Lenkkarit olivat liukkaat ja tietysti kaaduin, putosin kiveltä alas ja iskin polveni toisen kiven reunaan.
Mitä tulee vielä kerrospukeutumiseen niin älä yliarvioi pakkasen purevuutta! Lähditpä sitten juoksemaan tai lumisotasille niin kuuma tulee äkkiä ja olo on tukala, joten mikäli sinulla on uloslähdettäessä lämmin olo hankkiudu eroon yhdestä vaatekerroksesta. Pieni kylmä kertoo sen, että sinulla on just sopivan verran vaatetta päällä, koska liikkuminen talvikamppeissa ihan varmasti saa aikaan kunnon lämmön!

Mieti maastoa: metsään, pellolle, takapihalle...?
Lumi peittää alleen paljon ja mikäli maasto on sinulle tuntematon saatat loukata itsesi yllättäviin kiviin, kuoppiin tai kantoihin. Itse tykkään juosta paljon metsissä mutta tämä ei-niin-kylmä talvi tekee sen, että pienet purot ei välttämättä olekaan niin jäässä kuin ne ensin näyttää olevan ja sitä kastelee jalkansa. Näin on itselleni käynyt lukuisia kertoja ja voin vaan todeta, ettei edes viiden asteen pakkasella ole mukavaa hölkytellä kotiin jalat likomärkinä.
Mikäli tykkäät liikkua jäällä niin varmistu siitä, että jää on todella pitävä! On todella hyvä juttu myös tiedostaa mahdolliset suvantokohdat ja tietää ne vaaranpaikat. Jälleen kerran olen tämän joutunut kokemaan kantapään kautta talvella, kun olin koirien kanssa juoksemassa järven jäällä. Oltiin matkalla rantaan, kun kuulin jään ritisevän ympärillä ja sitten upposi jalka. Hirveällä vauhdilla sännättiin rannalle ja oli kyllä täpärällä, ettei pudottu jäitten läpi. Jokaisella askeleella jää murtui ja olin itse polvia myöten märkä ja Doora oli kuin uitettu rotta toisen koiran selviytyessä vain tassujen kastumisella.
Joten mukaan vähän varovaisuutta niin hyvä!

kuva täältä
Mutta kun en tykkää juoksemisesta..!
Ei talviurheilu ole pelkästään hiihtämistä tai juoksemista vaan se on ennen kaikkea hauskaa! Lumi tekee sen, että pelkkä lumipallojen heittely on jo mukavaa liikuntaa, ja hankeen heittäytyminen tuntuu todella ihanalta pimeänä talvi-iltana :) Lisäksi pelkästään hangessa käveleminen on jopa kolme kertaa rankempaa kuin hiekalla, sillä jalkoja joudutaan nostelemaan ylöspäin, käsivarsilla joutuu sekä vauhdittamaan että tasapainottamaan kulkua ja myös keskivartalo (etenkin ne syvät tukilihakset!) joutuu töihin. Joten joulukuusen hakureissulle metsään ja umpihankeen? Yes, please!
Mikäli satut löytämään (vanhat peruskouluaikaiset) luistimet niin siinä on todella loistavaa liikuntaa! Olo on kyllä kuin Bambilla liukkaalla jäällä ja tarpeekseen saa jo kymmenen minuutin jälkeen mutta vaihtelu virkistää :) Luisteluun tarvitset jään mutta hiihtää voit umpihangessakin, ja mikäli iskee mäenlaskuhimo niin siihen riittää pelkkä muovipussi! Lumihangessa voi todella mainiosti suunnitella myös tanssikoreota ja tehdä sellainen, sillä lumi tekee hypyistä, jalannostoista ja pirueteista huomattavasti hankalampia, mutta lumessa myös näet oman koreosi kuvion :)
Myös esimerkiksi lumilinnan tai -ukon rakentaminen on mainiota kuntoilua, koska joudut nostelemaan lunta ja näin koko keho saa liikuntaa. Ja kukas sinua estäisi leikkimästä joulutonttua ikkunan alla? ;)
Mutta leikit sitten agenttia, rakensit lumilinnaa tai juoksit metsässä niin lämmittele hiukan sillä kylmiltään ulkona liikkuminen altistaa vammoille; juoksijan kannattaa lämmitellä valmiiksi jo kotona ennen lenkkiä, ja mikäli lumilinnan rakentamiseen on kamala kiire niin pyöritä ainakin käsiäsi muutaman kerran ympäri saadaksesi nivelnesteet liikkeelle.

Tiedän, että tämä postaus voi olla jonkun mielestä ristiriitaista, koska muuten korostan lepoa ja tästä haluankin sanoa parisen sanaa. Mä uskon siihen, että fyysinen aktiviteetti on ihmiskeholle hyväksi ja on näin itsenikin kohdalla ja lisäksi liikunta voi piristää ja tuoda hyvän olon. Mutta mikäli omaa esimerkiksi syömishäiriötaustan tai muuta ongelmaa yliliikkumisesta ja/tai ylirasitustilasta niin silloin liikunta ei automaattisesti ole hyväksi vaan se voi päin vastoin olla äärimmäisen vahingollista ja tuhoisaa. Tätä postausta en kuitenkaan kirjoittanut syömishäiriöisen näkökulmasta koska en usko kaikkien lukijoiden olevan myös sh-taustaisia, vaan kirjoitin tämän yleisesti.
Itse todella tykkään liikkua lumessa, siinä mielessä mä ja Doora ollaan kyllä niin samanlaisia! :D
Joten mikäli olet ollut tähän asti lumivastainen ihminen tai olet inhonnut lumessa liikkumista, niin nyt olisi hyvä aika kokeilla sitä uusiksi. Miettiä missä vaiheessa alkaa ärsyttämään ja mikä ärsyttää, ja mikä siihen avuksi? Yhdistä siihen lumeen jotain mukavaa ja miellyttävää, vaikka viinilasi ja pari suklaapalaa jälkeen päin, niin varmasti nousee kasvoille edes hyvin pieni hymy :)


Enää yhdeksän päivää jäljellä!!

7 kommenttia:

 1. Tiedoksesi että vanha "ystäväsi" (MV) kirjoittelee susta ig:ssä. Oot ilmeisesti luonut feikkiprofiilin ja esität angstaavaa ukrainalaista ballerinaa?! XD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä vittua?! :D Vai on maiju sellaista keksinyt tällä kertaa, sillä on aina ollutkin vilkas mielikuvitus tai sitten se on vaan sairaampi mitä luulin.
   Voi jeesus, tää sai mut repeämään niin totaalisesti!! :'D :'D Ei saakeli..!!XD

   Poista
  2. En tiedä onko se enemmän surullista, säälittävää vai sairasta... Mut tyyppi on kuitenkin JO 34 (?)... Ja käyttäytyy yhä ku angstaava teini XD

   Poista
  3. Vai kaikkia mainitsemiasi? :D
   On eri asia olla lapsenmielinen aikuinen kuin lapsellinen aikuinen, ja vaikka mä ymmärrän ihan täysin ihmisen olevan sairas niin en ymmärrä sitä, että miksi ei haeta apua. Tokihan sairaus kuplauttaa ihmisen, jolloin normielämä viehättää entistä vähemmän ja on helppo perustella kaikkea sairaudella. Mutta sekin on jo sairasta.. :D

   Noh, siinä kun keksii noita tarinoitaan, ihmiset kun tietää niiden olevan henkilön itse keksimiä ja kaikkihan sen tietää, että hän yrittää tietoisesti vahingoittaa mua julkisesti haukkumalla, mikä taas täyttää kunnianloukkauksen kriteerit. Poliisiin on jo otettu yhteyttä, joten on nyt tyypistä itsestään kiinni haluaako päästä rekistereihin vai kasvaa aikuiseksi ja lopettaa puuhansa :)

   Poista
 2. Vaikka et itse ole mistään kuntosaleihin liittyvästä kiinnostunut tai ne muuten aiheuttavat kylmiä väreitä, myös kuntosalit voisi nähdä neutraalisti. Itselläni on nimittäin toisin päin. Lenkkipolut ja juokseminen assosioituvat pakkoliikuntaan ja kaikkeen kuluttamiseen, kuntosalien tarjoamat ryhmäliikunnat tarjoavat normaalia häiriövapaata kivaa liikuntaa liikkumisen ollessa taas mahdollista. ;-)

  Jokainen olemme erilaisia ja eri asiat vaikuttavat eri tavalla. Tekstistä saa kärkkään kuvan tältä osin mutten tahdo tuomita siitä, sillä kirjoitetun voi ymmärtää aina myös väärin.

  Lempeää joulunaikaa ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, olen sun kanssa samaa mieltä siitä, että kuntosalin saattaa voida nähdä neutraalisti :) En tiedä oletko minkä verran perillä mun salivihasta, joka syntyi pakkoliikunnasta. Yhteen aikaan vietin jopa 4 tuntia treenaamassa salilla joka päivä, ja siitä (sekä sisarusten shitnessharrastuksista ja näin jatkuvasta dieetti- ja treenikeskeisyydestä) on syntynyt niin syvä vastenmielisyys saleja ja ryhmäliikuntoja kohtaan. Olen kyllä kokeillut lähestyä salia ja olen kokeillut ryhmäliikuntatunteja mutta en vain tykkää siitä eikä mulle ole hyväksi nähdä sitä muiden ihmisten ulkomuotoon ja treeniin keskittymistä :/ Olen aika yksilöurheilija ja nautin raikkaasta ilmasta, ja juoksu esimerkiksi tyhjentää pään, auttaa selvittämään ajatuksia ja samalla saa positiivisia kokemuksia omasta kropastaan. Mutta aivan kuten sanoit niin me ollaan kaikki erilaisia,ja yhden suosikki on toisen inhokki :) :D

   Kiitos sulle kommentista ja ihanaa joulunalusaikaa! <3

   Poista
  2. Kiitos vastauksesta, joka selventää asiaa huimasti. Ymmärrän, ettei tuon kaiken jälkeen ihan helposti voi eikä edes tarvitse yrittää saada neutraalia suhdetta kuntosaleihin. :-D
   Paljon niihin liittyy tuota mainitsemaasi todella typerää kehonmuokkaus-sali-jauheet-ulkomuoto-juttua, mihin en ole lähtenyt mukaan. Ei vaan ole koskaan kiinnostanut.
   Kunnon kotiruokaa eikä mitään kikkailuja, sallivasti ja hyvää fiilistä ryhmäliikunnasta silloin kun siltä tuntuu. Kun ei tunnu houkuttelevalta, ei tarvitse mennä. :-)

   Poista

Kommentoi, vaikuta ja ilahduta