10. joulukuuta 2016

Joulukalenteri 2.0.: Kymmenes luukku

Joulu on odotusten aikaa. Jouluun ladataan paljon toiveita ja niitä odotuksia, ja joka joulusta pitää tulla se Täydellinen Joulu, joka muistetaan Sinä Vuosisadan Mahtavimpana Jouluna.
Mutta harvoin se joulu on täydellistä ja odotusten mukaista, sillä ne odotukset ovat aina liian korkealla eivätkä sovi tosielämän kanssa yhteen.
Mutta mitä ovat nämä joulun odotukset, ja mikä on todellisuus?

kuva täältä
Oletus
Menet jouluostoksille perheenjäsenen tai ystävän kanssa ja lähdette liikenteelle jo aamusta. Ostoskeskuksessa soi ihana joulumusiikki ja joulupukki ottaa toiveita vastaan. Sisätilat tuntuvat ihanan lämpimiltä ulkoilman kirpeän pakkasen jälkeen ja tämä on omiaan penkomaan kunnon lahjalöytöjä. Löydät kuin löydätkin täydelliset lahjat kaikille!
Lopulta shoppailureissun kruunaa kermavaahdolla kuorrutettu valtava chai latte ja joulutorttu! Ah mikä päivä!

Todellisuus
Et löytänyt parkkipaikkaa ostoskeskuksen pihasta, joten päädyit Prismaan. Kaupassa soi ärsyttävän kimeällä äänellä laulettuja joululauluja ihan liian kovalla ja ihmisiä tungeksii joka paikassa. Tulee niin saakelin kuumakin toppatakissa, kaulahuivissa ja pipossa ja epäilet deodoranttisi pettäneen, joten varmuuden vuoksi käväiset parfyymiosastolla suihkauttamassa liian pistävän hajuista parfyymiä peittääksesi mahdolliset tuoksut. Pikkulapset kiljuvat korviavihlovasti äitiensä käsipuolessa etkä ärtymykseltäsi voi keskittyä joululahjojen ostoon. Muistisi perukoilla pyörii pankkitilisi saldo, sillä sinun pitäisi pystyä elämään loppukuukausi satasella. Päädyt penkomaan alekoreja ja lahjojen yhteisbudjetti on kaksikymppiä. Et löydä kaikkia lahjoja, joten toivot ettei perheenjäsenesi/ystäväsi huomaa puuttuvaa lahjaa. Tuskastuneena lähdet ulos kaupasta ja liukastut kaupan edustalla. Räntää vihmoo taivaalta, uusi toppatakkisi on kurassa ja ympärillä olevat pikkulapset nauravat ja osoittelevat sinua sormella.
Kun pääset kotiin tajuat hukanneesi kännykkäsi.Oletus
Heräät aikaisin aattoaamuna hiljaiseen taloon ja kinkun tuoksu leijailee sieraimiisi. Käytät koirat pitkällä aamukävelyllä, sillä ilma on kuin talvienkelin sielu: kaunista, lumista ja paljon pakkasta. Äitisi on kokannut herkullisen riisipuuron ja istahdatte koko perheen voimin syömään puuroa ja leikkimielisesti kilpailemaan mantelista. Lopulta pikkusiskosi löytää mantelin ja kaikki onnittelevat häntä hymyillen.
Lopulta jokainen tiskaa omat astiansa ja siirtyvät olohuoneeseen keskustelua varten.

Todellisuus
Heräät imurin hurinaan ja muutamaan tukahdutettuun kirosanaan puoli yhdeltätoista aattoaamuna. Äitisi antaa sinulle ostoslistan ja käskee äkkiä juoksemaan ABC:lle ostamaan sitä ja tätä. Riisipuuroa ei ole vielä edes aloitettu tekemään, olet nääntymäisilläsi nälkään ja sinua on tiukasti kielletty syömästä mitään, sillä "puuro on ihan kohta"!
Lopulta muistat salaisen suklaakätkön, käännyt sen puoleen ja tajuat siskontyttösi syöneen ne kaikki.Oletus
Pitkän pohdinnan jälkeen olette saaneet selvitettyä kannattaako saunoa ennen vai jälkeen suuren jouluaterian. Kaikki ovat pukeutuneet parhaimpiinsa, hiukset on kammattu ja väkerretty suurille kiharoille ja poskilla loistaa puna. Sähkövalot on sammutettu ja talo loistaa kynttilänvalossa, joka langettaa pehmeitä varjoja jännittyneille kasvoille. Jokainen kuuntelee jouluevankeliumia, kohottaa viinilasiaan ja toivottaa hyvää joulua.
Tarjoiluastiat kiertävät henkilöltä toiselle ja jopa kaikkein nirsoin syöjä löytää omat suosikkinsa. Koirat makaavat kunnioittavasti muutaman metrin päässä, sillä ne tietävät saavansa extraa herkkuruokaa ihmisten jälkeen.
Jokainen hymyilee leveästi ja keskustelu porisee yhtä tomerasti kuin se aamuinen täydellinen riisipuuro, ja emäntä muikuilee tyytyväisenä kuullessaan toinen toistaan ylistäviä kommentteja uskomattoman herkullisesta ruoasta.

Todellisuus
Saunan ja aterian välinen aikataulu ei mennyt ihan nappiin ja olet vielä suihkussa, kun muu perhe alkaa kokoontua aterialle. Tukka märkänä, reikäisessä t-paidassa ja verkkareissa juokset paikallesi ja ilveilet siskojesi kanssa jouluevankeliumin ja Enkeli taivaan aikana, etkä takuulla laula säveltäkään!
Yksi tarjoiluastia puuttuu, jolloin emäntä hermostuu, ravaa ympäri taloa etsimässä sopivaa lautasta ja lopulta luovuttaa. Kinkku on vähän kärähtänyt, ja kinkun kastike tipahtaa veljesi housuille, jolloin veli suuttuu ja lähtee huoneeseensa ovet paukkuen. Koirat pyörivät jaloissa ja annat niille salaa kinkunpaloja.
Lopulta jokainen on syönyt ja sännännyt äkkiä ruokapöydästä välttyäkseen siivoamiselta. Pöytäliina on tuhoutunut, sillä siskontyttösi kaatoi kynttilän.

kuva täältä

Oletus
Joulupukki tulee kylään ja koirat lopettavat haukkunsa nopeasti: ne tietävät pukin olevan ystävä. Kaikki istuvat olohuoneessa sääret vienosti ristissä, laulaa veisaavat Joulupukkia ja nuorimmat tanssivat kuusen ympärillä. Pukki joutuu kehottamaan useamman kerran penkomaan niitä lahjasäkkejä, koska hänellä on vielä pitkä matka.
Lahjoja jaetaan hitaasti ja pukin kanssa on pitkä ja hyvä keskustelu uskonnosta, politiikasta ja Lähi-Idän tilanteesta. Lopulta pukki saa mukaansa pullon kotitekoista glögiä, ja kaikki ovat tyytyväisiä!

Todellisuus
Joulupukki tulee kylään ja koirat joudutaan sulkemaan kukin eri huoneeseen: ne tietävät pukin olevan vihollinen. Kaikki istuvat olohuoneessa, joskin muut ovat kokoontuneet huoneen perälle vienosti keskenään kun taas sinä istut yksinäsi valtavalla sohvalla koirasi vieressä (tämä on fiksumpi koira). Pukin olemassaolo on unohtunut, sillä kaikki ovat hyökänneet lahjapussien kimppuun. Lopulta pukin olemassaolo muistetaan, muutamat laulut lauletaan ja pukki saatellaan matkaan.
Hetken kuluttua alkaa mahtava riita siitä, kun jokainen ei saanutkaan niitä etukäteen tiedettyjä lahjoja, jotka ovat päätyneet väärille henkilöille.Oletus
Muutama lahja on avattu ja yhteislahjaksi saatu peli on laitettu pystyyn. Jokainen osallistuu peliin leikkimielisesti kisaillen, ja rasia vihreitä kuulia kiertää joukossa. Jokaisella on vatsat edelleen jouluruoasta pullollaan mutta pari kuulaa menee aina jälkiruokavatsaan.
Lopulta pelin voittaa sisaresi, ja jokainen onnittelee häntä hymy huulilla.

Todellisuus
Kaikki lahjat on revitty auki ja yhteislahjaksi saatu peli on laitettu pystyyn. Jokainen osallistuu peliin enemmän tai vähemmän tosissaan, ja rasia vihreitä kuulia kiertää joukossa. Ennen kuin rasia on saavuttanut sinut se on jo tyhjennetty.
Lopulta pelin voittaa sisaresi, jolloin kilpailuhenkisimmät suuttuvat ja marssivat huoneeseensa ovet paukkuen.Oletus
Joulu on yhdessäolon aikaa. Koko perheesi on koolla ja kaikki riidat on unohdettu. Olette onnellisia siitä, että teillä on toisenne ettekä takuulla unohda kertoa siitä. Halailette toisianne usein joulun aikana ja kiitätte toisianne siitä mitä he ovat tehneet riisipuuron/jouluaterian/lahjojen hyväksi, ja teette myös suunnitelmia seuraavalle kesälle: kaikki yhdessä Japaniin!

Todellisuus
Joulu on valitettavasti yhdessäolon aikaa. Koko perhe on koolla ja kaikki riidat vaan korostuvat. Vannot vihaavasi sisaruksiasi ja lähtisit pois heti jos vaan pystyisit. Välttelet halauksia kuin ruttoa ja kuuntelet muiden suunnitelmia kesälle: kaikki muut yhdessä Japaniin!


Joulu on tasan kahden viikon päästä!

6 kommenttia:

 1. Haha!:D

  Voi että, mitä oletuksia ja totuuksia. ;)

  VastaaPoista
 2. Tää oli ihan paras, ja niin totta! :D Sain muistutuksen miksi on syytä jälleen jyrkästi kieltäytyä kutsusta, kun äiti soittaa ja kinuaa lapsuudenkotiin jouluaattoa viettämään. Menen sitten myöhemmin, kun joulun vähämieliseksi ajava henki on jättänyt sukulaiseni.

  <3 Rinna

  VastaaPoista
 3. Hei,

  Mihin (sähköpostiosoitteeseen?) voisin ottaa sinuun yhteyttä liittyen suunnitteilla olevaan adultballerina-meetingiin, josta mainitsit instagramissasi? Olisin todella kiinnostunut liittymään mukaan kun meitä aikuisbaletin harrastajia ei ihan hirveästi Suomessa ole. Olisi kiva saada joku yhteisö harrastuksen ympärille :) Ja muutenkin olisi asiaa, joista sinulle voisin mailailla. Toivottavasti vastaat pian tähän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka!

   Laita mulle instassa viestiä (@hhheidijohanna) niin saan lisättyä sut siihen ryhmään :)

   Poista
 4. Voi vitsi oli osuva! Noin se just usein menee... :-)

  VastaaPoista

Kommentoi, vaikuta ja ilahduta