6. joulukuuta 2015

Joulukalenterin 6. luukku

Löysin yhdestä Pirkka-lehdestä valkosuklaa-suolapähkinäkeksien ohjeen ja päätin kokeilla reseptiä eilen. Keksien ulkonäkö ei päätä huimaa, mutta maku on taivaallinen!
Joten tässä tulee niiden resepti!


100 gr (1,5 dl) suolapähkinöitä
100 gr valkosuklaata
125 gr voita
2 dl sokeria
1 kananmuna
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria

1. Rouhi pähkinät pieneksi, noin 2-4 osaan. Rouhi myös suklaa pieneksi.
Ota pähkinöistä noin 1/3 ja valkosuklaasta noin puolet koristelua varten samaan kulhoon.
2. Vaahdota sulatettu rasva ja sokeri. Lisää muna ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita joukkoon pähkinät ja valkosuklaa.
3. Leivo taikinasta tanko ja jaa se 32 osaan. Nosta palat leivinpaperin päälle pellille. Jaa taikinapalojen päälle koristeeksi jätetty pähkinä-suklaaseos ja painele sormin kiinni keksien pintaan.
4. Paista 175 asteessa n. 12-15 minuuttia.

Itse huomasin, että 12 minuuttia ei ollut ihan riittävän pitkä paistoaika toiselle pellilliselle, sillä keksit olisivat saaneet paistua pidempään. Siksi pidin toisen pellillisen 15 minuuttia, ja näistä kekseistä tuli tosi hyviä.
Lisäksi alkuperäisessä ohjeessa käskettiin laittaa valkosuklaahippuja, mutta tavallinen valkosuklaalevy tuli paljon edullisemmaksi, kunhan muistaa rouhia suklaan pieniksi palasiksi.
En myöskään tehnyt taikinasta tankoa (inhoan koskea paljain käsin raakaan valmistettavaan ruokaan, oli se lihaa tai taikinaa), vaan nostelin kahdella teelusikalla taikinasta kekoja. Sen takia mun keksit ovat muotopuolia; todennäköisesti leipomalla sen tangon ja paloittelemalla sen keksit ovat siistin muotoisia ja niitä saa myös enemmän. Tällä ohjeella sain tehtyä about 23 (isohkoa) keksiä.
Tätä ohjettahan voi muutella oman mielensä mukaan: suolapähkinät voi vaihtaa toisenlaisiin pähkinöihin ja valkosuklaan vaikka tummasuklaaseen, mutta tällä reseptillä tehdyt keksit ovat maultaan vallan mainioita: makea valkosuklaa ja suolainen pähkinä täydentävät toisiaan hyvin.
Todella hyviä keksejä vaikka pikkujouluihin! :)


Jouluun aikaa enää 18 päivää!

5 kommenttia:

  1. Kuulostaapa hyvältä! Ja ihan syötävän näköisiäkin ovat ;)
    Ootko miettiny kumihanskojen käyttämistä leipoessa? Monet tutut ja sukulaiset käyttävät, kun esimerkiksi kädet ovat niin kuivat, ettei tee hyvää pestä niitä koko ajan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen miettinyt noita kumihanskoja mutta ovat toistaiseksi jääneet harkinnan asteelle, sillä mä kokkaan ja leivon tosi harvoin :P

      Poista
  2. Tuli mieleen tästä että miten koet leipomisen sairauden haasteena? Onko se ollut sinulle vaikeaa vai aina helppoa? Itse en oikein tykkää leipoa kun silloin näkee mitä kaikkea siinä on, vakkka syöminen ei olisikaan ongelma;) hyvää itsenäisyyspäivää!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on viha-rakkaussuhde ruokaan ja samalla leipomiseen ja kokkaamiseen. En tykkää hirveästi tehdä ruokaa, sillä siinä on niin iso epäonnistumisen riski ja tulee myös sotkua, ja vihaan sotkua :D
      En ole koskaan tosiaan ollut mikään himokokkaaja; välillä mulle tulee kausia, jolloin kokeilen uusia reseptejä. Kesällä oli viimeksi tällainen kokkailuinnostus ja nyt on leipomisen suhteen pieni villi päällä. Osaksi en halua leipoa/kokata myös siitä syystä, että valmiin ruoan säilyttäminen ahdistaa ja sitten se vaan kummittelee mun mielessä. Usein tyrkytän leipomuksia myös muille (meinasin viedä leipomiani piparipuolia terapiaryhmälle :D), jotta pääsisin niistä pian eroon.
      Mutta totta on tuokin, että siinä ruokaa laittaessa näkee ja tuntee konkreettisesti mitä siihen tekeleeseen on laittamassa, ja se se vasta ahdistaa. Jos ei tiedä mitä siinä on, silloin pystyy tavallaan sulkemaan silmät siltä totuudelta. Mutta kun sen tietää, sitä ei voi kieltää :/
      Mutta hyvää itsenäisyyspäivää sullekin :)

      Poista
    2. Liitän nyt vielä oman kokemukseni tähän :). Mua helpottaa nähdä itse mitä ssiinä ruuassa on ja päättää itse siihen. Kaupassa ei aina tiedä lähellekään mitä siihen on tungettu. En ole mitenkään lisäainefobikko (syön sinänsä ihan mitä sattuu ravintosisältöä katsomatta), mutta kyllä niitä välillä tulee mietittyä :).

      Poista

Kommentoi, vaikuta ja ilahduta