5. joulukuuta 2015

Joulukalenterin 5. luukku


Olen tämän syksyn aikana vaihtanut balettitossut lenkkitossuihin vähän pakon edestä, ja olen huomannut tykkääväni juoksemisesta. Juoksu on halpaa ja sitä voi harrastaa missä vain. Edes sadesää ei ole esteenä: sateessa on mukava juosta, kun ilma on niin happirikasta. Lisäksi juoksu kasvattaa kestävyyttä, ja tanssijalle kestävyys on enemmän kuin tärkeää: miten muuten jaksaisi tanssia läpi yhtään pidemmän ja rankemman esityksen, jos kestävyys on nollassa!
Monella on varmaan taas uudenvuoden lupausten miettiminen edessä, ja mikäli joku miettii juoksuharrastuksen aloittamista, niin tässä vinkit siihen!

1. Aloita rauhallisesti!

Itse aloitin juoksun niin, että tein kokonaiskestoltaan 20-30 minuutin pituisen lenkin, ja juoksin sen aikana useamman parin minuutin mittaisen pätkän. Toistin tätä jonkin aikaa - pari viikkoa ehkä - ja sitten rupesin pidentämään juoksuosuuksia.
Pikkuhiljaa kunnon kasvettua pidensin lenkin 30-40 minuuttiin ja jaksoin juosta jo viitisen minuuttia putkeen. Kävelin ensin 5-10 minuuttia lämmittelyksi, sitten juoksin 5 min., kävelin pari minuuttia, juoksin taas 5 minuuttia, kävelin pari minuuttia jne. Loppuu jätin aina viiden minuutin jäähdyttelyn.

2. Muista lepo ja riittävä ravinto!

Lihas kasvaa levossa, keho latautuu levossa. Rasitus hajottaa kudoksia, jotka lepo ja riittävä ravinto korjaa. Joka päivä ei tarvitse juosta, sillä kehon pitää saada levätä; saat tuloksia aikaiseksi tekemällä 3-4 lenkkiä viikossa.

3. Mielenkiinnon ylläpitäminen

Onko tylsempää kuin juosta joka kerta samaa lenkkiä? Jotta mielenkiintosi ei lopahda heti, muuta lenkkiä. Lähde toiseen suuntaan, etsi katu jota pitkin et ole ennen kulkenut, tai lähde vaikka metsään! Monelle lisämotivaatiota voi tuoda lukujen seuraaminen esimerkiksi Sports Trackerillä: paljonko on kertynyt lenkkikilometrejä, mikä on keskinopeus, mikä on maksiminopeus, mikä on lenkillä tehtyjen askelten lukumäärä.
Voit ottaa eri tavoitteita, oli ne sitten lenkin kokonaispituuden kasvattaminen, askelmäärien muuttaminen tai keskinopeuden lisääminen; mikä on sinulle mielenkiintoista!4. Palkitse itsesi

Onko sinulla tavoitteena jaksaa juosta 1 kilometri tai 5 kilometriä, on hyvä palkita itsensä. Tämä myös ylläpitää motivaatiota ja auttaa jaksamaan. Mikä on sinulle sellainen hyvä palkinto - leffareissu, jalkahoito, manikyyri, uudessa ravintolassa käyminen - sen saat päättää itse :)


5. Säännöllisyys

Mikäli sinuakin vaivaa lorvikatarri ja sohvanpohja kutsuu, voi osoittautua tehokkaaksi sopia lenkkitreffit kaverin kanssa tai sitten yksinkertaisesti merkata kalenteriin lenkkipäivät ja pitää niistä kiinni. Teen itse niin, että olen päättänyt lenkkipäivät kellonaikoineen ja toimin niiden mukaan; näin treenissä pysyy yhdenmukaisuus ja säännöllisyys ja täm tuottaa myös itselleni tyytyväisen mielen.

Rupesin itse laskemaan juoksemiani kilometrejä, ja nyt viimeisimmän 45 päivän aikana juoksukilometrejä on kertynyt 214. Olin todella äimistynyt ja yllättynyt, sillä musta on tuntunut todella usein siltä, etten ole edistynyt yhtään.
Mutta kilometrejä on kertynyt, kestävyys on parempi ja lihasmassaa on kasvanut kiitettävästi.

6. Kehonhuolto

Juokseminen on keholle rasittavaa ja yksipuolista liikuntaa, joten kehonhuolto on tärkeää. Itselläni tuppaa pohkeet jumittumaan enkä saa niitä auki kuin foam rollerilla ja omilla sormilla.
Eli venyttele (pohkeet, reidet, lonkankoukistajat, pakarat) ja rullaile, niin kehosi kiittää :) 

Ja onko mukavampaa hetkeä lenkkeillä kuin sulatella joulun ruokapöydän antimia pienessä kirpeässä pakkassäässä lumen narskuessa lenkkareiden alla :)


Jouluun aikaa enää 19 päivää!

1 kommentti:

  1. Olen aina vihannut juoksemista :D. Tästä postauksesta tuli kuitenkin sellainen olo, että voisin jopa harkita! Voisin ottaa tavoitteeksi vaikka 3 tai 4 kilometriä ja palkinnoksi 15 minuutin kalajalkahoidon ;D.

    VastaaPoista

Kommentoi, vaikuta ja ilahduta