6. tammikuuta 2015

Moments of my own

Sain toiveen eräältä anonyymiltä, että tekisin postauksen omista treenihetkistä. Mun mielestä idea oli loistava, joten tässä postauksessa valotan teille hieman, että mitä noilla omilla treenituokioilla oikein puuhailen.

Itsenäiset treenihetket jakavat mielipiteitä: joidenkin mielestä ajatus on pystyynkuollut, sillä itse ei välttämättä huomaa niitä virheitä, joita ei tapahdu opettajan läsnäollessa. Virheellisesti tehdyn liikkeet ovat myös vaarallisia ja voivat johtaa jopa loukkaantumiseen. Tiedostan tämän täysin, ja siksi en teekään mitään muuta kuin sellaisia liikkeitä, joita on tunneilla tehty. Kolme 90-minuuttista balettituntia on ihan ok määrä, mutta ilman harjoittelua ei kehity missään. Siksi hinkkaan itsekseni vaikeampia liikkeitä, jotta hallitsisin niitä edes hieman.
Jostakin kumman syystä ne eivät aina tunnillakaan suju - olisikohan syynä se, että tykkään tehdä sitä mitä jo osaan?

Miksi joulupukki ei tuonut mulle sitä uutta kameraa? Näiden kuvien laatu on tosi surkea.
Aloitan treenit aina tangolla; välillä saatan aloittaa erilaisilla rullauksilla ja lonkkien avaamisella, etenkin jos kroppa tuntuu olevan tukossa. 
Mutta ensin pliét - 2 x demi, grand plié, kylkitaivutukset ja taivutukset eteenpäin, sekä port de brasit. Sitten tendusarja, johon välillä yhdistän myös pliéitä sekaan. Silloin tällöin teen tenduja - ja muitakin tankosarjoja - keskilattialla tasapainon vuoksi. Miten voi grand plié olla keskilattialla yllättävän kinkkinen tehdä oikein?! Kysynpä vaan..
Tenduja teen aika paljon, ja yhdistän niitä muihinkin - frappet, fonduet, rondit, grand battement - sarjoihin, samoin tasapainot yhdellä ja kahdella jalalla. 
 
Tankosarjojen päätteeksi teen keskilattialla ensin erilaisia adagioita, joihin yhdistelen eri liikkeitä: bourreet, developpéja, attitudet ja arabeskit, piruetteja. Pieniä hyppyjä - glissadeja, sautéja, assambleja - teen oman mielen mukaan allegroissa, mutta jotenkin nuo allegrot jäävät vähemmälle huomiolle, koska tykkään niin paljon tehdä adagioita. Paha minä - pitäisi harjoitella just niitä itselle vaikeita liikkeitä! Mutta ihminen on sellainen, että tekee ennemmin sitä minkä osaa.
Keskilattian osuuden päätän usein diagonaaliin piruettien ja/tai grand jetéjen muodossa. 
Itse asiassa mulle grand jeté on hankala tehdä huolimatta siitä, kuinka yksinkertainen se hyppy on. En saa hyppyyn korkeutta enkä jalkoja kunnolla auki - jälleen kerran syy aloittaa oikea kunnon venyttely!

Mikäli on esitys tulossa tai joku hankalampi keskilattiasarja, harjoittelen niitä; muuten vaihdan kärkkäreihin.
niin mikä aukikierto?!
Kärkkärit jalkaan ja uudestaan tankoon!
Vaikka olisi kuinka lämmennyt pehmeillä tossuilla tehtävässä osuudessa, nilkat täytyy lämmittää uudemman kerran, kun jalkaan vaihtuu kärkkärit. 
Itse teen nämä verryttelyt aloittamalla hitaat rullaukset: ensimmäisessä asennossa muutamia kertoja puolivarpaille, sitten puolivarpaan kautta kärjelle, ja näitä toistan useampaan otteeseen, ja teen myös demi pliéitä sekä kokojalalla että kärjellä oltaessa. Joskus kun oikein innostun, niin teenpäs myös joitakin tenduja.. :D
Tangossa aloitan usein myös echappét, joita jatkan keskilattialla. Myös esim. seuraavanlainen sarja kuuluu usein kuvioihin: tendu x 2 ja sulku viidenteen, passé retire ja 1/4-osapyörähdys (eli ensin katse suoraan eteen, sitten neljäsosapyörähdyksellä nassu kohti oikeaa seinää), tendu x 2 ja sulku viidenteen, passé retire ja 1/4-osapyörähdys (tällä kertaa nassu takaseinään), ja näin jatketaan kunnes päästään koko ympyrä tehtyä.
Toivottavasti kirjoitin tuon nyt oikein.. ja toivottavasti ymmärsitte!

Tämän idea on saada kiinni tasapainosta ja valmistaa piruettiin. 
 


Niin paljon kuin haluaisinkin osata koreografioida, niin en vain osaa. Päädyn tekemään (tylsiä) harjoitteita tunneilta; okei, piruetit sekä diagonaalissa että keskellä kuuluvat aina joukkoon - niitä kun ei koskaan voi osata tarpeeksi hyvin.
Mutta eniten tykkään improilusta: musiikkia soimaan ja vain liikkua. Tanssia. Just niin kuin mieleen juolahtaa. Näitä hetkiä mä rakastan; kukaan ei ole katsomassa ja arvostelemassa - mä itse olen ihan tarpeeksi kova arvostelija - joten saan tanssia kaikki tunteet ja ajatukset ulos mielestäni.


Musiikin kerään Youtubesta, sillä valinnanvaraa riittää. Paljon hyviä löytöjä olen tehnyt myös kirjaston musiikkiosastolta. Näin olen saanut luotua itselleni useita cd:itä, joissa on musiikit tangolle, keskelle, allegroon ja adagioon.
Aina en edes käytä perinteistä balettimusaa, vaan "tavalliset" biisit toimivat myös hyvin. Lisäksi sanoitukset auttavat mua usein tanssimaan ja ilmaisemaan omia tuntemuksia.

puku: Intermezzo; hame: Piruetti; tossut: Gaynor Minden

Eli mun omat treenituokiot eivät ole mitenkään ihmeellisiä; tanssitunneilla tehtyjä vaikeampia liikkeitä harjoittelen - tai ainakin yritän harjoitella - ja varsinkin näytösnumeroita treenaan, sillä balettitunnit + näytösharjoitukset eivät ole mulle tarpeeksi.
Joudun kuitenkin suhteuttamaan näiden omien tuokioiden määrän kipujen mukaan, sillä jos selkä ja lonkka oikuttelee, niin tiedän, että on ihan turha lähteä tekemään parin tunnin treeniä, koska suurin osa ajasta menisi vain lattialla makoiluun. Eli kohtuus tässäkin.

Mikäli joku etsii hyvää musaa treeneihin, niin täältä kannattaa katsoa; youtube löytää hakusanoilla "ballet class music" tosi paljon vaihtoehtoja.

Miten teillä, harjoitteletteko itseksenne kuinka paljon?

11 kommenttia:

 1. Yritän tällä hetkellä kertailla joitakin baletin juttuja kotona noin kerran viikossa. Yo-kirjoitukset meinaa kuitenkin viedä kokonaan. Ehkä niiden jälkeen on taas kunnolla aikaa kotona treenailuun. :)

  VastaaPoista
 2. Piti vielä sanoa, että näytät tosi kauniilta noissa balettivaatteissa :)

  VastaaPoista
 3. Täällä tietämieni tanssikoulujen salit ovat niin täyteen buukattuja, että omaa vuoroa on mahdoton saada. Pitäisi joskus kyllä varata sali jotain muuta kautta, esim. yliopistoliikunnan kautta. Silloin tosin lattia ja salin muu varustus tuskin olisivat parhaat mahdolliset balettia varten. Parempi kai sekin, kuin olohuoneen parketilla oman soolon markkeeraus ennen esitystä. :D

  Mutta mahtavaa, että sielläpäin on mahdollista saada ihan balettisali varattua myös itsenäistä treenailua varten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä tuo sali, jota vuokraan välillä, on yleensä vapaana vain keskipäivällä, joten omien aikataulujen täytyy sopia silloin, jos salia meinaa käyttää.
   Mutta olen kyllä äärettömän kiitollinen siitä, että se on mahdollista :)

   Poista
 4. Olit tosi kaunis!!Katson innolla uusia juttujasi:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että, kiitos ihan mielettömästi! :)

   Mulla on tässä pohdinnan alaisena, että teenkö postauksen tyyliin "What's in my ballet bag?" tai ns. varustepostauksen. Kertokaa teidän mielipiteitä!

   Poista
 5. Tiedätkö youtubesta mitään hyviä baletin treeni- tai opetusvideoita? Tai jotain balletonea? Siis kokonaista ohjattua tuntia. Saa olla ihan helppoa alkeistasoista. Oon yrittänyt etsiä, mutta velä ei ainakaan tullut vastaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa-a.. en ole kyllä törmännyt youtubessa kokonaisiin ohjattuihin balettitunteihin; tutoriaaleja löytyy kyllä paljon, mutta ohjattuihin tunteihin en ole törmännyt.

   Pikaisella googlauksella löysin sellaisen kuin Online Ballet Class (http://onlineballetclass.com/), joten kannattaa tsekata onko tuo hyödyllinen.
   Ballet Beautiful näköjään tarjoaa tunteja (http://onlineballetclass.com/), joten vilkaise tuo linkki myös.
   Ja seuraavat linkit:
   http://www.danceclass.com/
   http://www.danceplug.com/classes

   Oikeastaan googleta "online ballet class", niin sieltä löydät tosi paljon linkkejä. En tiedä niistä tarkemmin, mutta kannattaa kuitenkin vilkaista.
   Lisäksi varmaan ebaysta ja amazonista saattaa löytyä dvd:itä (not sure), jos se puoli kiinnostaa.

   Poista
  2. Kiitos noista, käynpä tsekkaamassa! Jotenkin en oo tajunnut millä sanoilla kannattaisi googlettaa.

   Poista
  3. On pakko kommentoida tähän, että olen YouTubessa törmännyt näihin n. 20 minuutin pituisiin "balettitunteihin".

   https://www.youtube.com/watch?v=YfvFADG-o1Y&feature=youtube_gdata_player

   Videoissa ei ole kovinkaan hyvä laatu, mutta onhan tuokin parempi kuin ei mitään :).

   Poista

Kommentoi, vaikuta ja ilahduta