16. joulukuuta 2014

Täydellisen erilainen Misty

ABT:n ensimmäinen ja ainoa tummaihoinen solisti Misty Copeland kertoi CBS:n uutisissa, kuinka hän edelleen - ja todennäköisesti koko loppuelämänsä ajan - joutuu todistelemaan muille ihmisille sitä, että hän on ballerina huolimatta ihonväristään ja vartalostaan.
Ja mikäpäs sen parempi keino todistaa omaa itseään kuin tanssia Odette/Odilen rooli Joutsenlammessa!

Mä ymmärrän Mistyn tuntemuksen ihan täysin, koska itselläni on vähän samanlainen tilanne: joudun todistamaan työnteolla sitä, että baletti on mulle muuta kuin pelkkä keino pysyä kunnossa. Ei! Jos tanssi merkitsisi mulle vain sen verran, en uhraisi niin monia asioita baletin vuoksi. Monesti on koulu jäänyt kakkossijalle, uudet ja todella tarpeeseen tulevat talvikengät jääneet ostamatta vain siksi, että balettitunnit täytyy maksaa opiskelijan erittäin köyhästä pussista. Ainoastaan kipupäivät ovat jättäneet baletin varjoonsa, sekä Dooran hyvinvointi.
Joten ei, en tanssi pysyäkseni kunnossa. Tanssin, koska rakastan sitä, ja koska se pitää mut hengissä.

Linkitän tähän oheen tuon CBS:n uutisen sekä videon, joka löytyy myös Balletoman.comista (klik!).
Eli täällä tuo CBS:n uutinen videon kera.Tämä ylempi video on vuodelta 2000, ja videon laatu on melko huono. Kuitenkin videosta näkee Mistyn ihanan tavan liikkua: hyvin voimakas mutta pehmeä.
Alempi video on tämän joulukuun alusta, Pähkinänsärkijän GPDD. Jälleen ei videon laatu häikäise, mutta kuvan saa kyllä Mistyn tavasta tanssia. Hän on pienikokoinen ihminen - parisen senttiä pidempi kuin itse olen - mutta en pysty lopettamaan hänen tanssin seuraamista! Misty on jännä sekoitus voimaa ja sähäkkyyttä, pehmeyttä ja hengittävää. Kypsää, sanoisinko näin yhdellä sanalla.


4 kommenttia:

 1. Hei, olen 11-vuotias tyttö ja olen ajatellut aloittaa baletin. Tanssikouluun johon minä menisin olisi vain minun ikäisilleni yksi ryhmä. Minun kaveri luokaltani on siinä ryhmässä ja he ovat vasta ottaneet käyttöön kärkitossut lokakuussa ja kaverini sanoi että he eivät vielä edes osaa pysyä kauaa pystyssä niillä. Joten pystyisinkö minä mennä juuri tuohon ryhmään kärkkäreillä,vaikka siis en ole ennen tanssinut että vahingoittuvatko jalkani??
  Blogisi on paras❤

  VastaaPoista
 2. Vastaukset
  1. Hei Rosalie!

   Mun mielipide on, että sinuna en menisi tuohon ryhmään. Olet aloittelija, joten sinun pitää ensiksi hallita vähintäänkin perusteet hyvin pehmeillä tossuilla ennen kuin voit alkaa harjoittelemaan kärkitossuilla. Kärkitossuihin vaaditaan lisäksi voimaa, jota et saa ilman säännöllistä ja pitkäjänniteistä harjoittelua. Minimi treenisuositus on 2-3 vuotta ennen kärkkäreitä.

   Kaverisi on ilmeisesti tanssinut jo pidempään, koska on tuossa ryhmässä (?), joten hänellä on todennäköisesti vaadittava taito- ja voimataso, jota kärkitossuihin vaaditaan. Silloin kun aloitetaan kärkitossutreeni, se tehdään hyvin hitaasti, ja samoja harjoitteita tehdään aina alussa. Se on ikäänkuin baletin aloittaminen uudestaan, mutta erona on vain tossut.

   Jos sinulla ei ole mitään muuta mahdollisuutta balettiin, niin olisikohan sinulla mahdollisuutta osallistua tunneille pehmeillä tossuilla? Sekään ei kuitenkaan ole ihanne, koska sinun pitää saada opetusta ihan alkeista lähtien, siis opetella asennot, perusliikkeet (pliét jne), oppia kannattelemaan vartalo ja kehittää voimaa.
   En edes usko, että kukaan vastuuntuntoinen opettaja antaisi sinun aloittelijana aloittaa suoraan kärkitossuilla; itselläni kävi muinoin se virhe, että ex-opettaja vaati minua kärjille, vaikka tanssittuje kuukausia oli vasta muutama alla. Myöhemmin jouduin opettelemaan melkein kaiken alusta uudestaan, koska tämä ex-opettaja ei juurikaan uhrannut aikaansa siihen, että hän olisi opettanut minulle kaiken ihan alusta alkaen.

   Uskon ja tiedän, että tilanne on sinulle tosi inhottava ja harmittava, koska halu tanssia on kova. Mutta on ainoastaan sinun parhaaksesi, että et aloita tanssia kärjillä ilman mitään tietoa edes alkeista - loukkaantumisriski on todella suuri, ja voit loukkaantua vakavastikin.
   Mun neuvot ovat, että ihanteellisin tilanne on, jos löytäisit toisen tanssikoulun, jossa sinulle löytyisi paikka. Monissa kouluissa on opetussunnitelma keskittynyt baletin peruskoulutukseen, joissa oppilaat ovat aloittaneet tanssin ihan pikkulapsina. Mutta voi olla, että sinä voisit päästä johonkin sellaiseen ryhmään, jossa oppilaat ovat sinun laillasi aloittelijoita ja ehkä sinua nuorempia.
   Mutta jos tämä ei ole mahdollista, niin voisit kysyä opettajalta, josko voisit osallistua ko. ryhmään pehmeillä tossuilla, ja jätät kärkitossut suosiolla pois.

   Ja kiitos sinulle ihanasta kehusta!
   Oikein hyvää joulua, ja toivottavasti sun tanssiryhmäpulma selviää pian :)

   -Heidi

   Poista
 3. Hei tuli vielä yksi asia joka jäi kertomatta ja joo olen se sama tyyppi joka kyseli aikasemminki : D Sitä vain että kaverini sanoi että he ovat aina puolituntia pehmeillä tossuilla opettelee plieitä ja muita. Tunti on siis 60 min kestävä ja jaetaan puolet kärkkäreihin ja puolet pehmeisiin?

  VastaaPoista

Kommentoi, vaikuta ja ilahduta