22. kesäkuuta 2014

Tango it out!

Olen viime aikoina viehättynyt erittäin suuresti tangosta ja mustalaismusiikista (oi Martin Lass!), ja yllättävän paljon olen löytänyt youtubesta tango- ja mustalaistyylistä tanssia ja balettia.
On mahtavaa huomata, miten baletissa saattaa leikitellä ihan kaikenlaisella musiikilla; mä olen hieman myöhäänherännyt kaiken suhteen, ja nyt on menossa tango- ja mustalaiskausi. Muutenkin mä tykkään tangoista erittäin paljon, ja myös mielelläni tanssin tangoja. Tango on tanssi, jossa aina pystyy purkamaan turhaumat ja tunteet vaikka sitä tanssisi yksin ilman partneria. Tango vaatii tietynlaista sensuellisuutta, rohkeutta ja kypsyyttä, sillä jos on kovin ujo ja häveliäs, niin voi olla vaikeaa tuoda ilmi se tangoon tiiviisti kuuluva tunteellisuus ja feminiinisyys eikä pidä ujostella turhaan otteita ja asentoja.
Välillä itse turhaudun klassisessa baletissa tiukkoihin asentoihin ja liikkeisiin, joten just esim. tango- ja mustalaismusiikilla saa purettua mielestään ihan kaiken. Ja jos tuntuu siltä, että tango on vielä liikaa, niin suosittelen vilkaisemaan Carmenia (täällä Diana Vishnevan tanssimana), sillä Carmen on viettelevä mustalaisnainen, mutta kuitenkin ehkä aavistuksen tangottareja kiltimpi.
Mutta pitemmittä puheitta linkitän tähän noita videoita :)

Emily James ja Roxanne, monelle varmasti tuttu Moulin Rougesta tämä tango.
Itse ihastuin tähän tanssijaan: vahva tulkinta tältä naiselta! Lisää, kiitos!


Tässä Lucy Ryderin tanssimana tuo Martin Lass:n Czardas. Musiikki on niin upea, että jalkoja kihelmöi päästä tanssimaan itse tuohon musiikkiin!

Alfred Hausen Jalousien tahtiin kelpaa näiden tyttöjen tanssahdella :)
Meillä oli tämä tango muinoin vanhojen tansseissa angentiinalaisena tangona, ja kyllä tykkäsin!


Tässä neoklassisessa balettivaikutteisessa tangossa on aavistuksen gisellemäisyyttä: aivan kuin mies olisi tanssittu hengiltä loppua kohden. Hieman ärsytyskynnystä kohotti naistanssijoiden epäyhdenmukaisuus, mutta kokonaisuus valoineen, pukuineen sekä viettelevine eleineen vei voiton. Musiikkina jälleen Roxanne.


Tässä videossa kirvoitti ensimmäisenä musiikki hymyn kasvoille - Astor Piazzolla - sillä olen monen monet kerran soittanut tätä kappaletta.
Mutta erittäin hyvin suunniteltu koreografia juuri tähän musiikkiin, joka ei ole ihan sieltä helpoimmasta päästä. Minusta miestanssija jäi aavistuksen varjoon myös koreografisesti, mutta loppua kohden kyllä hänkin sieltä ponnisti esiin.

                                         

Ihanan varmat otteet molemmilla pelkästään harjoituksissa, ja pysyi sellaisena loppuun saakka. Ehkä hieman olisin odottanut suurempaa loppuhuipennusta - myös musiikilta - mutta minun mielestäni erittäin hyvä näinkin :) Musiikkina Assansin´s Tango.

Tässä aivan mahtava video Mariinskin Evgenia Obraztsovasta tanssimassa yo. musiikkiin. Mun on pakko myöntää, että olen aina pitänyt Obraztsovaa kärkkäreitä käyttävänä Helinä-keijuna, mutta tämä video muutti mun käsityksen täysin. Mikä nainen, mikä tanssija! Uskomaton liike ja sensuellisuus! Wow!


Tähän loppuun vielä loistava video argentiinalaisesta tangosta. Nämä tanssijat kiteyttivät sen sekä puheessaan että tanssissaan loistavasti: kyse on saumattomasta parteroinnista ja kontaktista- kuten muutenkin tanssissa. Lisäksi suurena vaarana on addiktoituminen ;)


EDIT

Olen tässä jo pidempään selaillut ja etsiskellyt (lisää) suomalaisia tanssiblogeja ja huomannut sen, että niitä on varsin vähän, tai sitten ne on muutettu ns. salaisiksi.
Siksi olisikin vallan mainiota, jos linkkaisitte tuonne kommenttiboksiin niitä (julkisia) tanssiblogeja joita tiedätte ja luette :)

5 kommenttia:

 1. hieman särähti korvaan tuo "mustalaismusiikki", mustalainen kun ei enää pitkään aikaan ole ollut korrekti termi (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voit olla oikeassa :) Olen itse tottunut kääntämään sanan 'gypsy' mustalaiseksi. Ei tosiaan hirveän korrektia puhua näin, vanhoista tavoista saattaa olla vaikea päästä eroon.
   Mutta kiitti huomautuksesta :)

   Poista
  2. Onhan mustalaistanssiakin, joka on siis ihan oikea nimi lajille. Ja kyllä termiä mustalaismusiikki käytetään ihan yleisesti.

   Poista
  3. Näin minustakin ^^
   Anonyymi on oikeassa sen suhteen, että sana 'mustalainen' ei ole kovin korrekti nimitys ihmisestä, mutta mustalaismusiikkia ja -tanssia kyllä on. Löysin tällaisen nettisivun, jossa kerrotaan (venäläisestä) mustalaistanssista: http://gypsydance.net/
   Olisi kyllä tosi kivaa kokeilla ihan oikeaa mustalaistanssia :)

   Poista
 2. Mustalaistanssi tunteja pidetään ainakin pääkaupunkiseudulla, mutta tunteja ei ole monia :p Itseänikin kiinnostaisi kokeilla.

  VastaaPoista

Kommentoi, vaikuta ja ilahduta