5. kesäkuuta 2014

Kesähelteen piristys

En tiedä teistä, mutta ainakaan itselleni ei ruoka tahdo maittaa näin helteisillä päivillä, ja mieli tekee ainoastaan kylmää ja kevyttä. Vettä tykkään juoda, mutta siihenkin kaipaan vaihtelua; tokihan olen kuullut siitä sitruunamehun lisäämisestä veteen, mutta en ole koskaan ollut mikään sitruunan ystävä, joten veteni on pysynyt - noh - luomuna.

.

Tänään sitten olin heittämässä jääkaapissa 1,5 kuukautta olleita appelsiineja roskiin, mutta päätin viime hetkellä tehdä ihanan hedelmäisen smoothien. Blenderillä saa smoothiet hurautettua tosi nopsaan, ja vain mielikuvitus on rajana! Suosin yleensä marjoja ja hedelmiä, joiden sekaan laitan rahkaa, mehukeittoa ja/tai jogurttia - riippuu mitä jääkaapista sattuu löytymään. Ja mikäli makeutta kaipaa, niin vanilliinisokeri/vaniljasokeri tuo smoothieen ihanan keveän makeuden, eikä sitä todellakaan tarvitse laittaa paljoa.

Mutta tähän smoothieen käytin seuraavat ainekset:

2 kpl omenaa
2 kpl appelsiinia
1 kpl klementiinia
1-2 dl marjamehukeittoa (sokeriton, Lidlistä)
2/3 prk Skyriä (maku mango)
loraus vettä
hyppysellinen vanilliinisokeria


Kuorin appelsiinit ja klementiinin, pilkoin omenat paloiksi ja kaadoin hedelmien sekaan mehukeiton, rahkan, veden ja lopuksi päälle hieman vanilliinisokeria.
Oikeasti, en koskaan muista mitä eroa on vaniljasokerilla ja vanilliinisokerilla - jotain tekemistä taisi olla vaniljauutteella.. korjatkaa jos olen ihan väärässä.

Tuo Skyr oli itsessään niin makeaa, ettei tuohon oikeastaan olisi tarvinnut laittaa tuota sokeria, tuli ehkä aavistuksen liian makeahkoa. Mutta vallan loistava kylmä ja hedelmäinen smoothie kesähelteille, ja rahka tuo smoothieen proteiinia ja paksumpaa tekstuuria, joten sopii myös pieneen nälkään.

Onko teillä jotain suosikkismoothieta?

17 kommenttia:

 1. Oon ite tehny himas smoothieita mihin tulee lakkaa! Joten lakkasmoothie kipuaa lemppariksi. Raparperismoothieta haluttais maistaa :p

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lakka on kyllä hyvää :) Ja tuo raparperismoothie vois olla jännä :)

   Poista
 2. Vanliinisokerissa on vanilijauutetta ja vaniljasokerissa on aitoa vanilijaa:) sulla on muuten kiva blogi:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, hienoa kun valistit hieman!
   Ja kiitoksia sulle kehuista :)

   Poista
 3. Haluisin alottaa baletin ,mutta kuinka monta vuotta pitää tanssia harjoittelu tossuilla , että saisi kärkitossut? Pitääkö myös harjoittelu tossuihin ommella itse nauhat ja käykö se samoin kuin kärkitossuihin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei!

   Yleisenä nyrkkisääntönä pidetään, että taustalla pitää olla vähintään kolmen vuoden säännöllinen harjoittelu ennen kärkitossuja. Tämä siksi, että perusteiden täytyy olla erittäin hyvin perillä, sillä kärkitossuilla kaikki on vaikeampaa. Tämän lisäksi myös jalkojen täytyy olla ns. "kärkitossukelpoiset", eli nilkkojen täytyy olla suht. vahvat - tosin se treenautuu vain kärkkäreillä harjoitellessa - ja ikää täytyy olla vähintään 10-11 vuotta (mikäli kärkkäritreeni aloitetaan tätä nuoremmalla iällä, luut ovat vielä niin heikot ja kasvuvaiheessa että niihin kohdistuva rasitus voi aiheuttaa pysyvää vahinkoa). Nilkkojen täytyy myös olla riittävän taipuisat, jotta kärkitanssi onnistuisi.
   Nämä on kuitenkin henkilökohtaisia, sillä esimerkiksi itse treenasin vain 3-4 kuukautta ennen kärkkäreitä. Eli voit saada kärkkärit jo aiemmin kuin mitä kolmen vuoden rajapyykkiä pidetään, mutta voi myös käydä niin, että saat ne paljon myöhemmin. Se riippuu ihan siitä, kuinka nopeasti kehityt ja kuinka hyvin saat perusteet haltuun. Opettaja on paras henkilö kertomaan, milloin voi treenauksen kärkkäreillä aloittaa.

   Nauhat tossuihin ommellaan itse. Tavallisiin harjoitustossuihin ommellaan kuminauhat jalkapöydän yli joko suoraan tai ristiin (kts. kuva: https://www.piruetti.fi/tuote/5251/Baletin-harjoitustossu-la-Pirouette).
   Kärkitossuihin tarvitset kahdet erilaiset nauhat: kuminauhat pitämään tossun kannan paikoillaan sekä perinteiset nauhat nilkkojen ympäri. Tsekkaa seuraava postaus, löydät sieltä kaiken oleellisen: http://the-diary-of-ballerina.blogspot.fi/2012/01/karkitossujen-ja-tyoskentelyn-abc.html

   Tsemppiä sulle, mikäli päätät mennä balettitunneille :)

   Poista
  2. Mä olin kyllä 9 kun sain kärkkärit ja pikkusisko oli kaheksan. Onko se oikeesti kolme vuotta se raja? Musta tuntuu kyllä että aika moni saa jo kahen vuoden jälkeen. Mut ei kannata niitä kärkkäreitä liikaa odottaa, se sattuu ja on paljo vaikeempaa. Muistan kyllä itekki sillo yheksän vuotiaana olleeni tosi innoissani :) baletissa voi tehä kaikkii liikkeitä pehmeilläki tossuilla

   Poista
  3. Hei ano,

   Melko harvinaisessa iässä olet sinä ja siskosi saanut kärkitossut :O Suomessa tuo on tosi harvinaista, sillä vasta noin 11-12-vuoden iässä jalkojen luut ovat kovettuneet sen verran paljon, että kärkityöskentely on turvallista aloittaa; 8-9-vuotiaalla on luut todella pehmeät ja kasvavat, joten kärkkäreillä voidaan saada aikaan pahojakin vahinkoja jalkojen luille. Enemmän tähän törmää mm. venäläisissä balettikouluissa, joissa kärkityöskentelyn aloitusikä on Suomea hieman pienempi - about 10 vuotta.

   Mikäli treenaus on aloitettu jo lapsena, silloin kärkkärit tulevat kuvioihin aikanaan, yleensä tuolloin 11-12-vuotiaana. Mutta jos baletti on aloitettu myöhemmin - ei siis lapsi-iässä - niin silloin yleensä säännöllistä treenausta täytyy olla taustalla 2-3 vuotta. Tämä on siis nyrkkisääntö, ja poikkeuksia löytyy aina.

   Olet kyllä tosi oikeassa siinä, ettei niitä kärkkäreitä kannata liian aikaisin mennä hankkimaan, sillä kyllä ne jossakin vaiheessa saa ja joutuu treenaamaan väliin kyllästymiseen saakka. Mutta en mene ihan täysin tätä allekirjoittamaan, sillä mulle on kärkkärit vieläkin Big Deal: niistä tulee tietty ballerinafiilis ja statussymboli, kun kulkee tossut sidottuina treenikassin hihnaan ja tukka nutturalla harjoituksiin :D

   Poista
  4. Juttelin tässä vähä aikaa sitte yhen kaverin kans joka tanssii oopperal et se sai kärkkärit 10-11 vuotiaana. Se sano et se oli kuullu muiltaki et htol annetaan kärkkärit aikasemmin ku muual. Toi mun kommentti anto kyl ehkä vähä väärän kuvan mun suhteesta kärkkäreihin, oon meidän ryhmäs melkeen aina innokkaimpana vastaamassa että kärkkärit jos opee kysyy että tehäänkö hyppyjä vai kärkkäreillä :D. Mut mun pointti oli se, että muistan vielä et se eka kärkkäritunti oli vähä pettymys ku se sattu nii paljo :(

   Poista
  5. Hei ano,

   Voi tosiaan olla, että just Oopperalla saavat hieman aiemmin kärkkärit, koska siellä kouluttavat ammattiin, mitä taas ei yksityiset tanssikoulut tee.

   Poista
 4. Saako balettipuvun alle laittaa rintsikat vai pitääköne olla urheilurintsikat/ vastaavat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei,

   Balettipuvun alle voi laittaa joko tavalliset rintsikat tai urheilurintsikat, tai sitten voi olla ihan ilman - miten nyt tykkää. Mikäli tarvitsee kunnon tuen, niin silloin urheilumalliset ovat todella ihanteelliset. Markkinoilla on myös hyviä nimenomaan balettipuvun alle tarkoitettuja toppeja/rintsikoita (täällä: http://kauppa.tanssitarvike.fi/kauppa/index.php?page=product&product_id=3578&category_id=777).
   Itselläni riippuu hyvin paljon puvun mallista, ts. jos puku on hyvin vartalonmyötäinen ja "jämäkkä" ja näin ollen tukee rintamusta niin, ettei alla tarvitse käyttää mitään urheiluliivejä. Jotkut puvut ovat taas väljempiä ja niiden kanssa täytyy käyttää urheilurintsikoita. Lisäksi balettipuvun leikkaus vaikuttaa myös: jos puvussa on syvään uurrettu selkä ja/tai ohuet olkaimet ja sen kanssa tarttee jotakin tukea, niin silloin käytän tuon linkin tyylistä toppia. En kovin tykkää siitä, että jos puku on selästä syvään uurrettu niin sieltä näkyy sitten rintsikat. Noissa leotardeissa ei kyllä valinnanvara pääse loppumaan, sillä löytyy tosiaan pukuja myös isomman rintamuksen omaavalle tanssijalle, ja puvuissa on myös vuorattu etuosa, useissa jopa sisäänrakennetut liivit.
   Ihan siis riippuu siitä, mitä kokoa itse olet ja kuinka paljon haluat tukea :)

   Poista
  2. Urheilurintsikat ja normirintsilat kyllä tuppaa usein näkymään pahasti puvun alta, varsinkin jos on yhtään avonaisempi selkä. Kannattaa ainaki ostaa ihonväriset rintsikat tai tollanen toppi, jonka allehan voi viel laittaa normirintsikat jos tuki ei muuten riitä. Mut jos on hyvä ja tukeva leotard nii ei välttämättä tarvii mitään. Jotkut opettajat sanovat ettei puvun alla pitäisi käyttää pikkareitakaan( itse kyllä tuntisin oloni tosi epämukavaks ilman) mut tämä ehkä lähinnä oopperan balettikoulussa ja EK:ssa

   Poista
 5. Voiko balettitanssialla olla silmälasit?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä voi olla. Monet kyllä käyttävät tanssiessa piilareita - itse ainakin käytän - koska tanssiessa lasit voivat valua pitkin nenänvartta.

   Poista
 6. Moikka! Ei nyt liity postaukseen, mutta kysyn silti... Olen tanssinut balettia 4-5 vuotiaasta 10-11 vuotiaaksi. Nyt olen 13,5v. Haluaisin aloittaa baletin nyt uudelleen. Jos alan käymään nyt 1-2krt/vkossa baletti tunneilla (+koti harjoittelu) onko minulla mitään mahdollisuuksia päästä vaikka ammattiin valmentavalle tai tanssipainoitteiseen lukioon?

  Minkä ikäisenä vaikka oopperatalolle kannattaa hakea? Missä kaupungeissa oopperataloja edes on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa ano,

   Tuo on kysymys, johon sun opettaja osaa vastata varmimmin, koska hän tuntee sinut tanssijana ja tietää taitosi sekä sen, onko sinulla edellytyksiä ammattilaiseksi.
   Sinulla on ilmeisesti ollut parin vuoden tanssitauko, mutta oletan, että sulla on perusteet hyvin hallussa. Tsekkasin nopsaan Oopperan balettioppilaitoksen sivut, ja siellä sanotaan, että heillä on ala-aste, nuorisoaste (13-15-vuotiaille, mahdollisuus pyrkiä ammatilliseen koulutukseen) sekä 3-vuotinen tanssialan perustutkinto, joka on siis toisen asteen koulutus ja sinne pyritään yhteishaussa peruskoulun päättyessä. Tässä linkissä lisätietoa pyrkimisestä: http://www.ooppera.fi/balettioppilaitos/opiskelu/oppilaitokseen_pyrkiminen
   Suomen Kansallisooppera ja Kansallisbaletti toimii Helsingissä, ja vain Helsingissä on myös tuo balettioppilaitos, joka toimii erittäin tiiviissä yhteydessä kansallisbaletin kanssa.

   Tanssilukioihin voinee pyrkiä peruskoulun päättyessä yhteishaussa, ja ilmeisesti (yksityisessä) tanssikoulussa suoritetut opinnot hyväksiluetaan (ainakin näin kertoi Vantaan musiikki- ja tanssilukio). En tiedä paikkakuntaasi, joten hyödynnä googlea ja etsi lähin tanssipainotteinen lukio. Olen jonkin verran lukenut noista tanssilukioiden pääsykokeista, ja ilmeisesti ne ovat tasoltaan aika helppoja, mutta tosiaan omakohtaista kokemusta ei ole.

   Uskon, että kovalla ja ahkeralla työskentelyllä voit ainakin pyrkiä noihin kouluihin, olet vielä vasta 13-vuotias joten sulla on pari-kolme vuotta vielä aikaa.
   Tsemppiä sulle! :)

   Poista

Kommentoi, vaikuta ja ilahduta