19. tammikuuta 2014

We dance cuz we love it

"Why do we dance?"
"Cuz we love it!"

Ne, jotka ovat nähneet leffan The Red Shoes, tietävät varmasti kohdan leffan alussa, kun Victoria heitti baletin johtajalle kysymyksen miksi sinä elät. "En tiedä, koska minun pitää." "Se on minun vastaukseni myös."

Alkuun mä olin utelias baletin suhteen: se näytti niin upealta, ja pitkien musiikkiopintojen jälkeen tuntui luonnolliselta kokeilla balettia, plus että mulla oli aina jokin himo siihen. En tiedä mikä, mutta muistan ne tanssitunnit 5-vuotiaana, sen pettymyksen kun tunnit olivat nykytanssia. Muistan todella selvästi sen hetken, kun seisoimme suuren peilin edessä ja teimme jotain äärimmäisen yksinkertaista port de brasia ensimmäisestä kolmanteen asentoon toisen kautta tai vastaavaa. "Tätä mä halusin", muistan ajatelleeni.
Myöhemmin kokeilin yhden tunnin verran jazzia, yhden tunnin verran zumbaa, yläasteella pakolliset tanssitunnit, lukiossa vanhojen tanssien harjoitukset sekä lattaritanssikurssin. Mutta en koskaan saanut sitä balettia.

Nyt baletin lisäksi sain myös showjazzin, ja ihastuin siihen: menevä musiikki, baletista tutut liikkeet yhdistettynä rentouteen ja antaa mennä -meininkiin tuntuivat heti mielenkiintoisilta, aivan kuin olisin salaa katsonut jotain übercoolia ja kiellettyä ovenraosta, mutta tällä kertaa pääsin itse siihen mukaan. How cool is that!
Mutta pelkkä klassinen tausta tuotti sen ongelman, että mun nilkka ojentuu, parallel kääntyy auki ja pelkät jalanheitot ja pidot muuttuvat jetéiksi ja developpéiksi. Rintakehän liikuttamisesta muodostui big deal, koska ei baletissa sellaista tehdä! Lattareista taas meinasi lantio lähteä vatkaamaan liiankin innokkaasti, joten mun eka showjazzin tunti oli lähinnä yhdistelmä jäykkää lattaribalettia :D Mutta tästä ei ole kuin suunta ylöspäin :)
Tein tämän ihanan löydön Youtubesta ^^
Osa teksteistä ehkä hiukan kliseisiä, mutta ainakin mua kannustavat jatkamaan tunnilla niiden pirun raskaiden developpé-sarjojen kanssa: vaikka jalka ei nouse 90 astetta korkeammalle, voin kompensoida puuttuvaa korkeutta keskittymällä esimerkiksi eri suuntiin, port de braseihin sekä kehonhallintaan. Mulla ei koivet tavoita kello kuutta, mutta mulla voi olla joku toinen piirre, joka vähän korvaa sitä.


Tässä videossa on ihan mielettömän upea kameratyöskentely, joka näyttää viimeistellyt liikkeet ihan sormenpäihin saakka.


Tätä videota katsoessa ei voi kuin ihmetellä mihin ihmiskeho oikein pystyy. Upeita tanssijoita, jotka ovat tehneet ihan pirunmoisesti töitä. Erinomainen tsemppivideo!

17 kommenttia:

 1. Missä tanssikoulussa oot?:) Eli siis kaupunki ja koulun nimi

  VastaaPoista
 2. Heippa, löysin sattumalta blogiisi kun googlailin aikuisbaletti-hakusanalla.. Aloitit siis aikuisbaletista.. Oliko siellä kaikki parikymppisiä, vai oliko vanhempia joukossa? Oliko kaikilla tanssitaustaa? Alkoiko kurssi aivan niin sanotusti a:sta, eli voisiko sinne mennä aivan ummikkona koskaan mitään tanssia harrastaneena? Pitikö olla kokemusta tai perustietoa baletista tai yleensä tanssimisesta? Tässä muutama kiperä kysymys :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Anonyymi,

   Kyllä, kolme vuotta sitten aloitin aikuisbaletissa, ja ihan täysin ummikkona menin sinne eli en tiennyt käytännössä mitään baletista.
   Siinä aikuisbalettiryhmässä taisin itse olla nuorimmasta päästä; heittäisin tanssijoiden keski-iäksi näin hyvin karkealla arviolla about 40-50 vuotta, mutta hajontaa löytyi joka suuntaan: oli meitä "nuoria" ja sitten löytyi myös hieman vanhempaa porukkaa. Ja tanssitaustan kanssa oli sama juttu, eli siellä oli tanssijoita, joilla oli tanssitaustaa, mutta myös täysin kokemattomia löytyi, kuten minä. Joka tunnin alussa käytiin viisi perusasentoa läpi ja opettaja paitsi näytti niin myös teki sarjat oppilaiden kanssa samaan aikaan. Tosin tekniikkaan ja sen korjaukseen ei hirveästi kiinnitetty huomiota, ja sen kanssa olivat monet pulassa etenkin fondu ja frappé -sarjoissa, rondeista puhumattakaan.
   Mulla on todellakin kokemusta vain yhdestä aikuisbalettiryhmästä, mutta täällä ei aikuisbalettia juuri olekaan; olen lukenut ja kuullut aika paljon muiden (suurempien) kaupunkien aikuisbaleteista, joissa on ihan tasoryhmät, mikä on erittäin hyvä juttu kaikkien kannalta.

   Mutta tiivistettynä, niin kaiken ikäisiä tanssijoita näkyy aikuisbaletissa, joko tanssitaustalla tai ilman. Osa kävi tunnin parin ajan kokeilemassa millaista baletti on, osalle taas tanssista oli tullut hyvä harrastus.
   Mikäli suunnittelet tunneille menoa, niin mä kyllä suosittelen! Laji on rankka, mutta sitäkin antoisampi :)

   -Heidi

   Poista
 3. oletko nähnyt tämän? http://areena.yle.fi/tv/2117543 dokumentti "First Position." suosittelen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ano,

   Katsoin ko. dokkarin eilen teemalta, ja tykkäsin kovasti :)

   -Heidi

   Poista
 4. Miks postaat nii harvoin? Tahtoisin lukea sun kuulumisia useammin, mut aina täytyy vaan oottaa ja oottaa. Huoh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Ano,

   Pyrin päivittämään mahdollisimman usein, mutta nyt on arki - koulu pääasiassa - syönyt niin suuren osan mun ajasta, että en yksinkertaisesti ehdi kirjoittaa, plus että en halua tehdä parin lauseen pituisia "hei, ei mitään uutta" -postauksia, koska mielestäni ne eivät palvele minua eikä teitä lukijoita. Eli tässä samalla mietin myös mitä kirjoittaa.

   Pyrin kuitenkin tekemään uutta postausta mahdollisimman pian :)

   -Heidi

   Poista
 5. Pystytkö kertoon enemmän tosta ilmajoella olevasta baletti\nykytanssileiristä (: esim. ootko ite ollu tai mitä oot kuullu? Millasii on opettajat? Onko edistyneemmän kärkkäritanssijan mahdollista mennä tuolle leirille et löytyis ryhmä jossa todella pääsis hiomaan kärkkäritekniikkaa vielä pidemmälle? (: tuo leiri taitaakin olla melkein suomen ainoita balettileirejä...

  VastaaPoista
 6. Hei Tia!

  Olen vuonna 2011 ollut Ilmajoen tanssileirillä, ja tykkäsin siitä kovasti. Tanssitaustaa mulla oli silloin vasta neljän kuukauden verran, joten osallistuin perustason tunneille, tosin myöhemmin siirryin myös keskitason balettitunneille. Kaikkiaan tasoja oli perus-, keski- ja jatkotasot, mutta muistaakseni keski- ja jatkotasot yhdistettiin vähäisen osallistujamäärän vuoksi. Balettituntien lisäksi oli myös breikkiä ja nykäriä, mutta mä keskityin balettiin; breikin jätin heti alkuunsa pois olkapäävamman vuoksi.

  Baletissa tehtiin kärjillä, ja etenkin jatkotason tanssijat harjoittelivat ihan fouettéita, joten kyllä mun arvion mukaan haastetta löytyy edistyneemmällekin tanssijalle :)

  Leirillä tehtiin myös visiitti karkkitehtaaseen ja yleensäkin jonkin sorttista puuhaa keksittiin vapaa-ajalle (meillä oli vesisotaa, joka myöhemmin kiellettiin..). Ruoka oli erinomaista, ja sitä kyllä riitti. Karkkitehtaan visiitin lisäksi leiriltä löytyi varsin kattava kioski.
  Koska leiri pidetään Ilmajoen opistolla, miljöö on upea ja leiriolosuhteet hyvät. Perinteen mukaan leirin päätti näytös sekä todistusten jako.
  Tässä linkissä alla on viime kesän leirin esite:
  http://www.epopisto.fi/kurssit/materiaali/tanssileiri.2013.pdf

  Tosiaan balettileirejä ei hirveästi järjestetä; Ilmajoen ohella on joitain Etelä-Suomessa olevia leirejä, esim. Sammatin kesäleiri (Helsingin tanssinopiston), mutta sitten tanssileirejä (ei välttämättä balettia) löytyy, esim. Nilsiässä, Valasrannassa, Vuokatissa, Levillä, Turussa... Googlettamalla "tanssileiri" löytyy tosi paljon leirejä, mutta balettileirejä en löytänyt kuin tuon Sammatin leirin Ilmajoen leirin lisäksi.

  Mä todella suosittelen Ilmajoen leiriä; rahoilleen saa kyllä vastinetta, ja tanssin lisäksi meillä oli heti aamusta pilates-joogaa, ja illalla eräänlaista ilmaisua. Ruoka on erinomaista, majoitus tapahtuu soluasunnoissa, mutta pyynnöstä voi saada oman huoneen. Tanssitunnit olivat tehokkaita ja mä ainakin opin enemmän kuin niiden aiemman neljän kuukauden aikana. Lisäksi ilmapiiri on rento, ja vapaa-ajalla oli aina jotakin touhua, esim. lentopalloa (okei, 30 asteen helteellä se ei hirveästi mua ainakaan houkuttanut), lättyjen paistoa, karkkitehtaassa vierailu.
  Joka vuosi leiriä pyritään jollakin tavalla kehittämään, esim. nyt leirin johtaja (joka on meidän opettaja) on tiedustellut juuri vapaa-ajan viettoon liittyviä asioita, esim. pitäisikö kehittää jotain ei-tanssillista touhua.

  Toivottavasti vastauksesta oli sulle apua :)

  -Heidi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos oli paljon hyötyä (: pitääkin alkaa iha harkitsemaan tuota leiriä! Oi jos pystyisivät fouettéissa antamaan mulle lisävinkkejä...paino karkaa kärjillä liikaa taakse jolloin piruetti menee pieleen...opettajat aina muistuttavat siitä "itsensä ylösvetämisestä" Se kun tuppaa välillä unohtumaan (:

   Poista
  2. Itsekin olen ollut tuolla Ilmajoen leirillä pari kertaa ja en voi kyllä kuin suositella. Taitavat opettajat ja mukavat leirikaverit ovat todella suuri osa leiriä. Oli myös kiva kokeilla itselle uusia lajeja kuten breikki ja pilates-jooga. Meen varmaan ens kesänä taas, suosittelen!!

   Poista
 7. Itse asiassa mulla on ollu toi kyseinen Ilmajoen leiri jo viime vuodesta asti kovassa harkinnassa! Tänä vuonna aattelin,että jospitäis mennä ja kun on noin hyviä kokemuksia leiristä:) lähinnä mua nyt arveluttaa toi baletti,kun en ole koskaan balettitunneilla käynyt.. Nykytanssia olen sen sijaan harrastanut viisi vuotta ja showtanssiakin hieman. voiko sinne leirille tosiaan mennä,vaikka ei balettipohjaa olekaan? Ja mikä taso kannattaisi valita? Perus,keski,jatkotaso? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa ano!

   Voi vitsit, itsekin menisin tänä vuonna leirille, mutta suoritan työharjoitteluni nyt kesällä loppuun, joten sen vuoksi en pääse :/ Mutta tosi hienoa, jos todella menet sinne, suosittelen sitä kyllä täysin!

   Sinuna en hirveästi murehtisi tuota puuttuvaa balettipohjaa, sillä leirillä kyllä tulet sitä oppimaan. Kun mä kävin tuon leirin, mulla oli ainoastaan heppoinen balettipohja eikä kokemusta nykäristä tai breikistä lainkaan. Lisäksi nuo ryhmätasot ovat hyvin joustavat, esimerkiksi voit showjazzissa olla vaikka jatkotasolla, mutta baletissa ihan perustasolla ja sielläkin etenet omaan tahtiisi: sun ei tarvitse tehdä kaikkea mitä muut tekevät jos et osaa, mutta kannattaa pitää asenne kohdallaan, sillä tämän vuoden balettiope arvostaa kyllä yrittämistä, ja kun sen ottaa huumorilla, niin itselläänkin on mukavaa :) Hyvä esimerkki on pari breikkipoikaa, jotka nykyisin opettavat breikkiä koululla, mutta kävivät siltikin balettitunneilla hyvällä asenteella :)
   Mä suosittelen aina soittamista leirin vetäjälle Tiinalle, mikäli yhtään epäilyttää, sillä hän osaa antaa parhaimmat neuvot. Ja ilmoittautumisen yhteydessä voi tehdä ns. suuntaa antavan ryhmäilmoittautumisen ja myös silloin kertoa, ettei sulla ole balettitaustaa.
   Mutta ei se ole mikään este leirille osallistumiseen, päin vastoin! Sulla on parhaimmillaan tiedossa tosi hieno leirikokemus ja viikossa ehdit saada ihan hyvin baletin alkeet haltuun :)

   Oikein hienoa leiriä sulle, olen hieman kateellinen sulle ;)

   -Heidi

   Poista
  2. Voi kiitti,rohkasit mua paljon! :) aijon ihan lähiaikoina ilmottautua ja en malta oottaa leiriä :D minkä ikäisiä ja kuinka paljon leiriläisiä siellä on aiempina vuosina ollu ?

   Poista
  3. Eipä kuule mitään kiittelemistä :)
   Eilen kuulin tunnilla, että kymmenkunta on ilmoittautunut tähän mennessä, mutta varmasti tulee lisää ilmoittautujia. Ikähaarukka vaihtelee, esimerkiksi silloin kun itse olin leirillä, suurin osa oli abouttirallaa 12-15-vuotiaita, ja itse 24-vuotiaana olin vanhin ;)

   Poista
 8. Thanks for the marvelous posting! I seriously enjoyed reading it, you happen to
  be a great author. I will be sure to bookmark your blog and will often come back in the foreseeable future.
  I want to encourage you to ultimately continue your great posts, have
  a nice day!

  My blog ... comment pirater un compte facebook gratuitement

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you so much for your kind words, they instantly made my day better!
   I hope that meet your expectations in the future when it comes to the posts :)

   -Heidi

   Poista

Kommentoi, vaikuta ja ilahduta