29. kesäkuuta 2013

Jalkajorinaa

Olin eilen perjantaina treenaamassa omatoimisesti entisen balettikouluni tiloissa (ts. nuorisokeskuksen peilisalissa), ja pääosin tein kärjillä. Olen onneton koreografioimaan, joten tanssahtelin oman mieleni mukaan.
Päin vastoin normaalia järjestystä, aloitin Gaynoreilla kärkitreenin; yleensä aloitan Grishkoilla. Gaynoreilla kestin olla niin pitkään, kunnes tossu hankasi vasemman pikkuvarpaan ihon rikki vereslihalle. Tämä on tavallista: Gaynor Mindenin tossut tehdään erilailla kuin normaalit kärkitossut, ja se tekee näistä tossuista myös kestävämmät. Mutta tossun sisäpuoli on tehty jostakin pehmeästä, paksusta kankaasta, ja tossun sisällä menee pikkuruisia saumoja. Nämä saumat yhdistettynä Dynamix Box Lineriin hiertävät aika pahasti jalkojen ulkosyrjiä, etenkin vasenta pikkuvarvasta. Mun on edelleen aikomuksena kokeilla vaikka mitä teippauksia ja toppauksia hiertymiskohtaa suojatakseni.. mutta olen a) laiska b) tyhmä, koska jollakin kieroutuneella tavalla nautin kärkitossujen aiheuttamista hiertymistä jaloissani. Ehkä siksi, että se saa mut tuntemaan itseni tanssijaksi pelkän wannabe-tanssijan sijaan? Who knows.


Gaynoreiden jälkeen vaihdoin Grishkon Mayat jalkaan, ja hetken ihmettelin että miksi tossu tuntuu huomattavasti paremmalta jalassa kuin yleensä?
Hoksasin, että Gaynoreiden jäljiltä nilkat olivat jo lämmenneet ja venyneet pointetanssiin. Yleensä nimittäin kun aloitan Grishkoilla, joudun tekemään tangossa melko pitkään tavallista tendua, rullausta kärjelle ja erittäin paljon joudun venyttämään nilkkaa boksin yli. Ja senkin jälkeen liike Grishkon tossut jalassa on epävarmaa eikä nilkan venyvyys tunnu riittävän mitenkään Grishkon tossun vaatimiin mittoihin. Toisin sanoen se tuntuu siltä, että joko taiteilen puolikärjellä tai sitten nilkka tuntuu pullahtavan koko tossusta. Mutta kiitos Gaynoreiden, Grishkot sopivat hyvin.

Innostuin niin uudesta havainnostani, että päätin kuvata nilkkani asennon Grishkoilla ja verrata sitä kahden vuoden takaisiin kuviin.
Ja tässä ne ovat.

Kesä -11, tossut ovat Grishkon Fouette Pro Flexit. 

Tässä uusin, eilen otettu. Tossut Grishkon Maya1

Kuvan laatu ei paras mahdollinen, mutta eron huomaa.
Toki myönnän sen, että tuossa ylimmässä kuvassa mulla oli polvet hieman koukussa, mutta asento ei ollut sen kummoisempi polvet suoranakaan... jos mulla edes oli polvet suorana silloin.
Mä olen kehittynyt melko paljon alle parissa vuodessa, itse asiassa noin 1,5 vuodessa. Mitä pointetanssiin tulee, siinä on tapahtunut melkoisen merkittävä ero: ennen pointetanssi oli epävarmaa huojumista, mutta nyt hallitsen paitsi nilkan käytön, niin myös koko vartalon hallinnan. Kärjellä oltaessa koko kroppa täytyy vetää ylös kyljistä. Kun keho on oikein kannatettu, kärjillä tanssiminen onnistuu. Kärjellä ollessa jokainen osa itsestä täytyy kannattaa, vetää ylös (paitsi tietty hartiat).

Olen nähnyt paljon kuvia hirveistä ballerinan jaloista, jotka ovat täynnä hiertymiä, rakkoja, liikavarpaita ja vuotavia haavoja.
Joka kerta kun näen näitä kuvia mietin, miksei mun jalat näytä siltä? Jollakin vinoutuneella tasolla toivon jalkojeni olevan niin rumat, että minutkin tunnistettaisiin tanssijaksi.
Tarkkailen melkein hysteerisesti omia jalkojani ja varpaitani, riemuitsen jokaisesta tossunhiertymän jättämästä arvesta tai hiertymästä.
Joten päätin myös kuvata jalkani.
Oikeasti, kuka hullu tekee niin?!


Ei kaunista.
Näin kuvasta huomaa vasemman jalan tokavarpaan vinon muodon, joka johtuu murtumasta; mursin muutama vuosi sitten vasemmasta jalkaterästä ja varpaista kolme luuta. Se kaiketi on syynä myös siihen, että vasen nilkka rutisee aika pahasti. 

Onko teillä millaisia havaintoja (oman) tanssinne (kärjillä tai ilman) suhteen?Tätä videota en saanut liitettyä tähän, mutta löydät sen täältä.

4 kommenttia:

 1. moikka, huomasin tämän blogisi vasta nyt ja tämä vaikuttaa todella mielenkiitoiselta. Haluaisin kysyä että millaista aikuisbaletti on? tehdäänkö siellä paljon kärjillä ja tanssitaanko niillä esim. näytöksissä? Ja missäpäin tanssit? sillä itse olen kohta 17 ja haluaisin aloittaa baletin uudelleen sillä tanssin sitä noin 8 vuotta ja nyt on ollut 2 vuoden tauko, minulla on kauhea halu baletin pariin ja haluaisin päästä vielä tanssimaan balettia ja vahvistamaan tekniikkaa. Ja miten voisin parantaa aukikiertoani, sillä tuntuu etten saa hyvää aukikiertoa aikaiseksi? Kiitos jo etukäteen jos vastaat! :)

  VastaaPoista
 2. Hei Anonyymi,

  Aikuisbaletti näyttää vaihtelevan todella paljon eri kouluissa. Se aikuisbaletti josta mulla on kokemusta, siihen ei sisälly kärkitossutyöskentely eikä mitään näytöksiä. Balettitunti kestää tunnin, ja se keskittyy tankotyöskentelyyn, mutta ihan tunnin lopussa saatetaan keskellä tehdä joitakin sauteja. Opettaja ei kiinnitä juurikaan huomiota tanssijoiden tekniikkaan, ei korjaa liikkeitä. Hän kyllä näyttää sarjat ja tekee mukana, mutta siinä se.

  Olen kuullut ja lukenut lukuisia kommentteja ja kokemuksia liittyen aikuisbalettiin; on kouluja, jossa aikuisbaletti on merkittävä tekijä ja myös he pääsevät esiintymään. Sitten on kouluja, jotka tienaavat paljon yhdellä aikuisbalettitunnilla viikossa, vaikkei tunti ketään kehitäkään. Tämä on mun mielestä todella harmillista, koska yhä useampi ihminen on kiinnostunut baletista, ja yhä useampi aikuisiällä aloittanut tanssija haluaa kehittyä, mutta turhaan: koulu ei panosta aikuisiin tanssijoihin.
  Totta kai on siis kouluja, joissa aikuisbalettiin todella panostetaan, mutta tämä on mun henkilökohtainen kokemus.

  Minkähän asteisesta aukikierrosta puhut, täydestä 180 asteen aukikierrosta?
  Kerroit tanssineesi 8 vuoden ajan, joten veikkaan, että sun aukikierto on aika hyvä. Jokaisen kroppa on erilainen, ja pakottamalla saa aikaan ainoastaan vahinkoa.
  Aukikierron kehittämiseen on hyviä keinoja, mm. seuraava harjoitus: istu lattialla jalat suoraan edessä ja käännä jalkojasi auki sen verran kuin pystyt. Sitten tee jalan nostoja esim. 2-3 x 10(jalat edelleen aukikierrossa). Jalkaa ei tarvitse nostaa paljoa, jalan mitta riittää. Muista pitää selkä suorana ja korsetti aktivoituna.
  Myös sammakkovenytys auttaa.

  Vastauksena kysymykseesi, mä asun (ja tanssin) etelä-pohjanmaalla.

  -Chandra

  VastaaPoista
 3. Etkö itsekin käy aikuisbaletissa? Kun kirjoitat kärjillä treenaamisesta ja esiintymisestäsi, mutta sanot ettei sellaista ole aikuisbaletissa, josta sulla on kokemuksia. Vai voiko aikuisbaletista päästä jollekin toiselle tunnille, jossa ohjataan enemmän?

  VastaaPoista
 4. Hei Ano,

  Käyn vakituisesti peruskoulutuksen baletin luokkatunneilla, eikä tämä koulu järjestä aikuisbalettia. Olen satunnaisesti käynyt erään toisen koulun aikuisbaletissa, mutta tunnit ovat minulle liian yksitoikkoisia enkä koe edistyväni siellä, joten vuodessa käyn 1-2 kertaa niillä tunneilla, pääosin kesäisin, jolloin oma kouluni ei pidä balettitunteja.

  -Chandra

  VastaaPoista

Kommentoi, vaikuta ja ilahduta