9. helmikuuta 2013

Mitä kuuluu?

Olen jo varsin pitkään ehtinyt riemuita siitä, kuinka olen säästynyt pahimmalta flunssa-aallolta, mitä nyt nuhaa ollut. Kuitenkin keskiviikkona jouduin myöntämään tappioni ja pakon edestä jäämään sängyn pohjalle sen sijaan, että olisin mennyt pointe-tunnille. Myös torstain vakiotunti jäi väliin, ja näyttää siltä, että myös ainakin maanantain tunti jää väliin. Nyt se kuume ja köhä kellisti minutkin - en olekaan ihmenainen.
Paljon on jäänyt päivittämättä omia kuulumisia julmetun koulukiireen takia, eikä tulevat viikotkaan mitenkään leppoisilta näytä. Välillä koulupäivät venyvät niin myöhään, etten ehdi edes alkuillan tunneille. Ja se ottaa päähän!Olen pidempään etsinyt uusia kärkitossuja, Gaynorinit kun ilmenivät hieman liian kapeiksi. Mietin, että joudunko hankkimaan Grishkot, koska Blocheilla ja minulla ei ole yhteistä tulevaisuutta tanssin saralla (myynnissä hyväkuntoiset Blochin kärkitossut!) ja Gaynoreita täytyy sovittaa uudestaan, koska joudun hankkimaan toista kokoa.
Pienen konsultaation jälkeen päätin tilata Tampereen Ballerinasta ja liikunnasta uudet Gaynor Mindenit, samaa mallia ja samaa kokoa, mutta kolmosen boksilla. Sain tossuja odotella kuukauden päivät, sillä varastossa ei ollut ko. tossua, vaan ne piti toimittaa USA:sta. Täytyy sanoa, että hieman arvelutti tilata kokeilematta, etenkin kun nauhojen ompelemisen jälkeen tossut kinnasivat niin paljon ja tuntuivat liian lyhyiltä ja jäykiltä, mutta kun tossu muokkautui jalkaan, se on oikein hyvä. Tosin olen tanssinut vasta yhden pointe-tunnin näillä uusilla Gaynoreilla, joten vanhat tossut tuntuvat tutuilta ja ns. turvallisemmilta. Täytyy tehdä kotona töitä uusilla tossuilla, jotta niistä muokkautuu yhtä hyvät luottotossut kuin vanhoistakin. 

Uudet Gaynor Mindenit

Olen siinä mielessä hyvässä asemassa kärkitossujen suhteen, sillä paitsi että olen löytänyt luottotossumerkkini (en vaihda enää Gaynoreista mihinkään muuhun tossumerkkiin), niin myöskin nämä kestävät, ja varsinkin kun on kaksin kappalein "kuolemattomia" tossuja, ei uusien hankinnasta (ainakaan toivottavasti!) tarvitse murehtia. 
Yksi asia minua hieman painaa näissä uusissa Gaynoreissa, nimittäin GM:n Fitting kitin yksi pehmuste, Crescent cushion. Joudun käyttämään kahdenlaisia lisäpehmustetta siksi, että jalka ei valuisi boksiin ja myös koska kakkosvarvas on huomattavasti isovarvasta pidempi. Näihin kahteen ongelmaan auttaa mm. tuo crescent cushion. Se on puoliympyrän muotoinen sininen pehmuste, joka liimataan boksiin. Sain toiseen (oikeaan) tossuun liimattua sen hyvin paikalleen ja se tuntuu jalkaan hyvältä. Mutta jostakin syystä vasemmalle puolelle en sitä onnistu saamaan hyvin. Katsoin tarkemmin boksin sisäpuolta, niin aivan kuin saumassa olisi pieni kangasryppy ja sen takia en saa cushionia paikalleen niin, että se tuntuu miellyttävälle jalassa. 
Mutta tämä on pieni ongelma ja todennäköisesti keksin siihen keinon. Tossuja täytyy hieman sisäänajaa ja tunnustella sitten, millä tavalla niiden käyttäminen on mukavinta.Mietin tässä yhtenä päivänä laskentaopin luennolla blogia ja sitä, kuinka olen kehittynyt blogin pitämisessä ja tanssissa.
Kun lukee blogin alkutaipaleen tekstejä, huomaa, miten paljon on puutteita mm. termistössä. Usein olen selittänyt jotakin passén kautta tehtävää bourreeta "jännänkaltaisella hiipivällä liikkeellä", joka ei nyt niin hirveästi avaa lukijalle sitä, mitä tarkoitan. Koska termistö on jo hyvin hallussa, myös muiden tanssiblogien lukeminen on huomattavasti helpompaa kun ymmärtää, mitä toinen tarkoittaa. 

Viime viikolla tanssitunnilla tehtiin aika sähäkkää tendu-sarjaa tangossa, enkä mä sitä sen kummemmin miettinyt. Markkeerasin, laskin ja tein. Siinä tehdessäni huomasin, että hei, mun liikemuisti on parantunut! Mulla on aina ollut ongelmia muistaa vähänkään pidempää tai monimutkaisempaa sarjaa, koreografioista puhumattakaan, mutta nyt muistan askeleet ja liikkeet jo varsin hyvin edeltävään verrattuna. Ja siitä olen kyllä riemuissani!
Myös piruetit ovat parantuneet. Eivät ne päätä huimaa, edelleenkin ykkösillä mennään, mutta sen sijaan että hutaisisin piruetin yrittäen epätoivoisesti pysyä pystyssä ja pitää jalan ylhäällä edes puolen pirtsan ajan, saan jo aika hallitun piruetin tehtyä ja niitä pystyy hienosäätämään. 

Royal Ballet'n tanssija Lauren Cuthbertson
Attitude on ollut mulle henkilökohtainen kompastuskivi. Olen aina ihaillut sitä, jotenkin pidän sitä eräänlaisena särmikkäänä arabeskinä (tiedän toki, etteivät nämä kaksi ole suinkaan sama asia). Siinä missä arabeski on puhdaslinjainen baletin varmaan tunnetuin asento, niin attitude on minun silmääni särmikkäämpi, kiusoitteleva ja yhtä muuntelukykyinen kuin arabeskikin.
Olen tuskaillut ja voivotellut attituden suorittamista, miten se tehdään, miten sen jalan saa oikein, miten siinä pysyy... Ja aina epäonnistunut. Jalka ei ole noussut tarpeeksi attitude derrièressä, yläkroppa hajoaa, kannatusta ei löydy. Lopulta tulin siihen tulokseen, että siinä on varmaan joku ammattilaistrikki, jonka vuoksi mä en sitä opi. Joten voitte kuvitella riemastukseni, kun opettajamme opetti meille attituden alusta lähtien! Ja ne voivottelut, kun niistä harjoitteluista ei ollut tulla enää loppua, kun selkälihakset huusivat armoa ja kaksi seuraavaa päivää olivat yhtä tuskaa.
Pointti on siinä, että passésta pitää polvea nostaa ensin ylös ennen kuin sitä lähtee viemään joko edes tai taakse, ja derrièressä täytyy muistaa vielä se, että avaa jalan lonkasta ja etsii sen kannatuspisteen selästä, pukkaa kylkeä eteenpäin eikä anna työjalan nilkan kääntyä banaaniksi, vaan mieluummin ojentaa jalkaa pidemmälle.

Tanssituntien ohella opettaja asetti meille sekä venyttely- että vatsalihastehtävät. Omatoimisesti pitää tehdä tietyt sovitut venytys- ja vatsalihasliikkeet, ja silminnäkijän täytyy kuitata ne tehdyiksi (jepjep!). Harmittaa tämä sairastuminen, nimittäin olin päässyt niin hyvään vauhtiin: viikossa kaksi vakiotuntia sekä pointe-tunti ja nämä omaharjoitukset. Lisäksi koulun vastuuopettaja kertoi, että meillä on mahdollisuus käydä aina silloin tällöin seuraavan tason (korkeimman tason) tunneilla ilman lisämaksua. Täytyy vaan toivoa, ettei hirveästi vointi romahda sairastelun aikana.

Nyt on tullut dvd:lle Step Up - Revolution, joka onkin ko. saagan neljäs osa. Täytyy sanoa, että tykkäsin kaikkein eniten ykkösosasta - tosin en ole vielä nähnyt tätä neljättä osaa. Mitä olen mainoksia nähnyt, niin arvelen sen olevan samankaltainen kakkos- ja kolmososan kanssa.

Tykkään todella paljon katsella Anaheim Balletin videoita, ja löysin AB:n tanssijaesittelyn Alyssa Springeristä. Tämä ylempi video on Alyssasta vuodelta 2008 ja alempi on vuodelta 2009. Alyssalla on ihanan viaton ja herkkä tanssityyli sekä puhdas tekniikka. Mutta tämä Victorian tarina alla olevassa videossa on todella upea ja kannustava!
Hänellä todettiin aivokasvain, kävi läpi aivoleikkauksen ja jatkoi taisteluaan takaisin tossuihin ja tanssimaan. Tällaiset asiat todella kannustavat jatkamaan ja sitä huomaa, että yleensä itse valittaa aika pienistä (ja vähäpätöisistä) asioista.

 

6 kommenttia:

 1. ei enää gaynoreita21. helmikuuta 2013 klo 9.20

  Kiitos pitkästä, kivasta postauksesta!

  Jännää, miten jokaisella on oma mielipide tossuista. Ostin syksyllä GM-tossut, kun olin kuullut niiden olevan niin hyvät, että tanssivat melkeinpä itsekseen. Footlightin kaupassa huolellisesti sovitettiin, ja maksoin järjettömän summan, 160 e, tossuista ja pehmusteparista. Tossuja en ole kuitenkaan käyttänyt. Mulla jotenkin rasittuu jalkapohjan keskiosa niissä. Saan kivuliaita kramppeja siihen pitkään jänteeseen/lihakseen, mikä menee jalkapohjan sisäsyrjässä isovarpaan alla olevasta tyynystä kantapäähän. Lisäksi väri tuntuu rumalta. En ole tanssinut kärjillä kauhean pitkään vielä, ehkä jalkani ovat liian heikot tms. Käytän Grishkon 2007 ja Miraclea, hard-pohjalla. Kummatkin istuu kuin unelma, ja tanssi sujuu kevyesti. Ne tukee jalkaa oikeista kohdista, ei hierrä ja on nätit.

  Osaisikohan joku lukija antaa vinkkejä tuosta GM-tosuujen jalkakivusta?

  VastaaPoista
 2. Hei!

  Käytät jotain pehmusteita GM:n kanssa? Mulle tuli mieleen, että käyköhän tossu sulle sitten liian ahtaaksi, ja se aiheuttaa krampit. Mä saan itsekin kramppeja, mutta johtuu siitä, missä asennossa jalka on, ja ne krampit ja vedot tuntuvat olevan varsin yleisiä, meidän balettiluokalla jokainen kärsii vastaavista, vaikka käyttävät Grishkoja.
  Mikä kovuus sinulla on GM:n tossussa? Itselläni on extraflex, toiseksi kovin, mutta uusimman parin kanssa tuntuu siltä, että välillä saattaa olla turhan jäykkä. Tosin mun nilkat eivät ole turhan vahvat, mutta käytössä vahvistuvat.
  Itse en tykkää puutossun kovuudesta ja kömpelyydestä, ja suosin GM:ä myös siksi, koska ovat kestävät tossut.

  On totta, ettei kaikki sovi kaikille. Jos Grishko sulla toimii paremmin, käytä ihmeessä sitä.

  VastaaPoista
 3. ei edelleenkään GM-tossuja22. helmikuuta 2013 klo 15.32

  Kiitos vastauksesta. Tossu tuntuu hyvältä jalassa, ei hierrä eikä purista. Ostin sovittaessa ohuet pehmusteet. Nekin tuntuu sopivan hyvin. Mutta kun seison vähän aikaa varpailla, jalkapoohja alkaa sattua. Ehkä kannattaisi mennä jonnekin GM-foorumille kyselemään asiasta. Käytän tosiaan hyväksi havaittuja Grishkojani, mutta harmittaa kun käytin niin ison summan näihin tossuihin. Täytyy kai testaill aniitä välillä, ehkä kipu menee jossain vaiheessa ohi, jos jalka vahvistuu.

  VastaaPoista
 4. Hei!

  Kannattaa testailla aina välillä, josko tossu sopisi. Syitä voi olla useita.
  Jos haluat ruveta selvittämään asiaa, kannattaa kysyä ihan GM:n pääpaikasta (dancer.com) fitters@sancer.com
  Lisäksi nettisivuilta löytyy tietoa tossuista ja sovituksesta, joten voi olla että löydät jotain, mitä et ole ennen havainnut.
  Ainoa, mikä mielessäni pyörii, on ylimääräiset pehmusteet. GM:n kanssa ei pidä käyttää ouch poucheja/silikoneja tmv. paksumpaa pehmustetta, sitä varten on tehty fitting kit. Sovititko tossuja ja oletko kokeillut käyttää tossussa pelkästään fitting kitin pehmusteita, edellytyksellä että tarvitset niitä? (http://www.dancer.com/cushion.php#fitkit)

  On harmi, jos et pysty tossuja käyttämään, koska kuitenkin maksoitkin niistä niin mukavan summan.

  VastaaPoista
 5. Kiitos kun jaksat vastailla mun huolille! Ostin tossut Footlightissa, samalla pehmusteet. Tossut on hyvät seistessä kokojalalla ja aluksi kärjillä, mutta sitten ikäänkuin tuki loppuu ja tulee kramppi. Mietiskelen asiaa vielä. Ehkä jopa voisin uskaltaustua kysymään opettajaltani tästä, voi olla, että entisenä primana on kokemusta useammistakin tossuista...

  VastaaPoista
 6. Anonyymi,

  Kysy ihmeessä opettajaltasi, hän voi hyvinkin tietää asiasta paremmin.
  Voihan olla niinkin, että vaatii vaan totuttelua. Grishkoilla ja Gaynoreilla on vallan suuri ero.

  VastaaPoista

Kommentoi, vaikuta ja ilahduta