2. tammikuuta 2013

Valokeilassa: Maria KochetkovaTaskukokoinen San Francisco Balletin ensitanssija Maria Kochetkova syntyi vuonna 1984 Moskovassa Venäjällä. Aluksi Kochetkova harrasti rytmistä voimistelua tosissaan, kunnes hänen äitinsä ehdotti hänelle balettia. Kochetkova ei ollut asiasta kovin innoissaan, mutta päätyi kuitenkin balettikoulun pääsykokeisiin, jotka hän läpäisi toisella kerralla. Näin alkoi Marian taival Bolshoin balettiakatemiassa kahdeksan vuoden ajan.

Vuonna 2002 Maria osallistui Prix de Lausanneen, ja voitti kultaa. Mikä ihmeellisintä, Maria osallistui kilpailuun kokonaan yksin: hänellä ei ollut ketään opettamassa tai ohjaamassa, ja hän harjoitteli iltaisin koulun jälkeen salaa muilta.
Maria vietti vuoden Royal Balletissa voittamansa stipendin turvin, ja sen jälkeen oli neljän vuoden ajan English National Balletissa. Sinä aikana hän näki joitakin San Francisco Balletin tanssijoita ja päätti, että jos hän ikinä haluaa muuttaa seuruetta, SFB on se seurue johon mennä.
Maria ilmoittautui SFB:n koetanssiin, ja hänet hyväksyttiin seurueeseen - ja hänelle tarjottiin ensitanssijattaren osaa samantien v. 2007.

Kochetkova on ihanan vilpitön ja rehellinen, ja alun mielenkiinnon puutteesta balettia kohtaan huolimatta hän kertoo, kuinka tuntee olevansa oma itsensä kokonaan aina tanssiessa, olipa kyseessä sitten pelkät harjoitukset tai sitten esiintyminen.
"Oikeassa elämässä minun on hankalaa välillä ilmaista itseäni, kertoa mitä haluan tai tarkoitan. On niin paljon helpompaa tehdä se tanssien, koska silloin voi käyttää kehoa puheen asemesta ja ilmaista omaa itseäsi."

Maria kertoo myös jännityksen - yllätys yllätys - tarpeellisuudesta. Siitä, kuinka monilla eri lavoilla hän on esiintynyt, mutta kotinäyttämöllä San Franciscossa jännitys on aina kovempaa. Mutta se on hyvä juttu, koska jos ei jännitä, siinä menettää kontaktin ja sen jonkin, tärkeyden, ja silloin tietää että on aika jatkaa eteenpäin, tehdä kenties jotain muuta.

Ja vielä kaikille niille, jotka surkuttelevat omaa kohtaloaan ja miettivät unelmiaan ja haaveitaan, on Marialla erinomainen vinkki:
"Jos todella rakastat sitä mitä teet, ja työskentelet sekä kovasti että fiksusti, kaikki on mahdollista, jokainen unelma on mahdollista tehdä todeksi!"


Helgi Tomassonin "Triossa"


Syy siihen, miksi pidän Kochetkovasta, on monimuotoinen.
Vaikka hän on venäläinen tanssija, hän on kaikkea muuta kuin perinteinen venäläinen ballerina, esimerkiksi Svetlana Zakharova tai vaikkapa Diana Vishneva. Kochetkova on pikkuruinen, vain 150-senttinen. Hänelle sanottiin heti aluksi, ettei hän tule menestymään. Jalat olivat kohtalaiset, mutta liian lyhyt kaula on venäläisten mukaan esteenä menestyneelle ballerinalle. Kun katsoo venäläistanssijoita, huomaa kirkkaan yhdennäköisyyden: julmetun pitkät raajat, ja tanssijat laihempia kuin oksankorret. Venyvyyttä löytyy - johtuneeko sitten pikkulapsina aloitetusta tappovenytyksestä? En tiedä.
Kochetkova on huikean menestynyt, siitä kertovat jo hänen mitalisaldonsakin: kultaa kaikkiaan viidestä International Ballet Competition -kilpailusta, jotka on järjestetty Soulissa (2005), Roomassa (2005), Rietyssä (2005) ja Luxemburgissa (2003), sekä Moskovassa järjestetystä tuli pronssia vuonna 2001 ja Varnassa sekä hopeaa että lehdistön oma palkinto v. 2002. Lisäksi v. 2002 Prix de Lausannen voitto ja Gisellen-roolin Isadora Duncanin palkinto.
Kochetkova on voittanut kultaa myös NBC:n sarjassa Superstars of Dance. 

Lisäksi Kochetkovan ohjelmisto sisältää kaikki tunnetut balettiroolit, sekä myös hieman tuntemattomampiakin. Kochetkovan ohjelmistoon kuuluu mm. seuraavat: Giselle, Aurora (baletista "Prinsessa Ruusunen"), Kitri (baletista "Don Quixote"), Julia (baletista "Romeo & Juliet"), Odette-Odile (baletista "Joutsenlampi"), Clara ja Makeishaltijatar (baletista "Pähkinänsärkijä") ja nimiroolin Alice in Wonderland. Hän on myös esiintynyt George Balanchinen "Coppelia" (Swanildana), "Divertimento nro 15", "Jewels" (Smaragdeja ja Rubiineja), "Serenade" ja "Theme and Variations", "Symphony in C" (2nd movement), William Forsythe's "In the middle, somewhat elevated" ja "Artifact Suite", Kenneth MacMillanin "Winter Dreams", Frederick Ashtonin "Symphonic Variations", Wayne McGregorin "Chroma", and baletteja seuraavilta henkilöiltä: David Dawson, Derek Deane, Jorma Elo, Mark Morris, Yuri Possokhov, Alexei Ratmansky, Jerome Robbins, Helgi Tomasson, Christopher Wheeldon ja Hans Van Manen.

Kochetkova on luonut pääroolit Yuri Possokhovin "Diving into the Lilac"s, "Raymonda" Pas de Deux ja "Classical Symphony" , Helgi Tomassonin "On a Theme of Paganini" ja "Trio", sekä Christopher Wheeldonin "Within the Golden Hour" ja "Number 9". Maria toimii myös taiteilijavieraana Bolshoissa ja Stanislavsky -teatterissa Moskovassa, Mikhailovsky-teatterissa Pietarissa ja Tokiossa Ballet Japanissa.

Maria Kochetkova on terve tuulahdus venäläisballerinojen keskellä: pikkuinen, kaunis, vartaloltaan terve ja vahva. Sekä lahjakas.
Hänen tekniikkansa puhuu puolestaan. Hänen tanssinsa on persoonallista, ja kaikesta paistaa ilo ja pirteys. Hän tekee kaikesta omanlaisensa, Marian persoona näkyy roolienkin läpi.
Lisäksi hän on fiksu, ja jakelee omia filosofiallisia neuvojaan ja teorioitaan, joista yksi kuuluisimmista on seuraava:
"It's how much you want to do it, how you accept difficulties. They are there to make you stronger, not to push you away from what you love."
Maria muistuttaa ja korostaa erityisesti myös sitä, että kukaan ei ole syntynyt täydelliseen vartaloon, eikä baletti todellakaan ole mitään mallibisnestä - baletti on balettia. Tärkeintä on, että kuinka ilmaisee itseään ja kuinka hyödyntää sitä mitä itsellä on jotta voi tehdä sitä, mitä rakastaa.
Tämä on hyvä pitää mielessä.

YT:sta löydää vaikka kuinka paljon videoita Mariasta, ja itse ainakin lumoudun niin totaalisesti, että esimerkiksi Anaheim Balletin vierailujaksoa katsellessani en kuullut juurikaan mitään Marian selostuksesta. Liitänkin tähän pari videota, niin saatte itse todeta.


Tässä alemmassa näytetään joitakin Marian huippuhetkiä. Joukossa myös pikkupätkä joulun alla YleTeemalta tulleesta "Pähkinänsärkijästä", jossa Maria tanssi Claran roolin GPDD:ssa.


Ja kun vielä puheeksi tuli tuo Pähkinänsärkijä, liitän tähän kolmanneksi videon Grand Pas De Deuxista. Tämän nähtyään ei voi kuin huokailla - joko kateudesta tai täydestä ihastuksesta!


Oikein hyvää alkanutta uutta vuotta 2013 teille kaikille!

3 kommenttia:

 1. Hyvää uutta vuotta sinulle!

  Ole seurannut blogiasi vasta lyhyen aikaa, mutta hyvältä vaikuttaa! :)
  http://valkoinenjoutsen.blogspot.fi

  VastaaPoista
 2. Hei Jenni,

  Kiitos sinulle kohteliaisuudesta, ja oikein hyvää uutta vuotta myös sinulle! :)

  VastaaPoista
 3. Wou - taisin löytää uuden tanssijaesikuvan. Upea, fiksu ja persoonallinen tanssija. ^-^ ♥

  VastaaPoista

Kommentoi, vaikuta ja ilahduta