27. tammikuuta 2013

Koirailua


Dainhillz Daina
Tänään suureksi häpeäkseni huomasin, että olin tyystin unohtanut kaiken stressin ja kiireen keskellä minulle tärkeimmän eläinmaailman edustajan englanninvinttikoirani (aka greyhoundin) Dainhillz Dainan syntymäpäivän. Neiti täytti muhkeat 8 vuotta tammikuun 15. päivä. Daina ei valitettavasti asusta mun luona. Kolmenkymmenen neliön yksiö kahden ihmisen asuttavana on pieni, eikä iso koira mahdu joukkoon, eikä myöskään ole ylimääräistä aikaa yhtään: koulu, tehtävät ja tanssitunnit vievät kaiken mahdollisen ajan.
Joten koira on vanhempieni luona, jossa on myös toinen englanninvinttikoira, juuri 13 vuotta täyttänyt Suoma-narttu.

Daina tuli omistukseeni 13.6.2007, 2,5-vuotiaana.
Kerron tässä pienen tietoiskun greyhoundeista, koska rotu on Suomessa vähän harvinaisempi eikä kovin moni tiedä tarkalleen tästä rodusta.

Englanninvinttikoira eli greyhound on maailman vanhimpia koirarotuja, ja sen historia ylettyy niinkin kauas kuin 1000-1500-luvulle. Alunperin se on lähtöisin pääasiassa Egyptistä, vaikka nykyisin onkin englantilainen rotu. Greyhound kuului vain ylimystölle, tavalliselta kansalaiselta oli kuolemanrangaistuksen uhalla kielletty tämän rodun edustajan pitäminen.
Greyhoundit ovat maailman nopein koirarotu, ja myös maailman toiseksi nopein nisäkäs, ja huippunopeus voi olla jopa 80 km/h, tosin ns. keskimääräisellä greyllä nopeus on 60-70 km/h. Loikka on keskipituudeltaan n. 8 metriä. Grey on enemmän sprintteri; kilparadoilla kaksi yleisintä juoksumatkaa ovat 280 metriä ja 520 metriä, ja kolmas ja harvinaisempi on 785 m. Harva grey juoksee pitkää matkaa, ja se vaatii koiralta todella paljon.
Rotu on erittäin terve, eikä perinnöllisiä sairauksia ole juuri lainkaan. Keuhkot ovat suuret, sydän jopa kolme kertaa suurempi kuin useilla muilla koirilla, ja syke voi nousta yli 300 etenkin kilpailutilanteessa.
Greyhoundit ovat todella rauhallisia ja kilttejä, suloisia halikoiria (eivät kokonsa puolesta ehkä sylikoiria, vaikka Daina kuvittelee itsensä sen verran pieneksi, että kipuaa aina syliin, jos itse istuu jossakin). Ei juurikaan hauku, vaikka on tietenkin koirakohtaista. Metsästysvietti on kova, ja vaikka sopii loistavasti kaupunkiasutukseen, vaatii säännöllistä irtijuoksua, nimittäin muuten kyllä purkaa energian ja turhautumisen muuten (varoitan...). Greyhound on ns. näkösaalistaja, eli lähtee todella helposti saaliin perään, jos sellainen näkyy, ja juokseen niin pitkään kunnes menettään näköyhteyden.
Meidän greyt, Suoma ja Daina, vaikka samaa rotua olevat, ovat tietenkin erilaisia: Suoma on kovempi pomottamaan, Daina herkempi. Daina ei hauku ja on todella ihana lenkittää, ei vedä hihnassa vaan kulkee vieressä, ja jos jänis sattuu reitille, on varmaa että Suoma lähtee vetämään. Sitä ei pidä mikään, vaan sen saa päästää irti, mutta Daina pysyy vieressä parin karjaisun jälkeen. Tosin pomon aseman on nyt ottanut Daina, koska Suomasta on tullut vanha ja aika heikko. Se ei enää pysty puolustautumaan, joten Daina on jokapaikan valtias ja mm. äiti joutuu Suoman auttamaan koiranpetiin, yksin se ei enää uskalla mennä.

Greyhoundit jaetaan kahteen lajiin: juoksulinjaiseen ja näyttelylinjaiseen. Englanninvinttikoiran nimikettä saa käyttää vain juoksulinjaiset, näyttelylinjaiset käyttävät greyhoundia, jota käytetään yleisesti koko rodusta ja molemmista lajeista.
Nimikin sanoo, että näyttelylinjan koirat eivät ole juoksussa niin hyviä, vaan niiden kohdalla on panostettu näyttävyyteen: ne ovat hieman kookkaampia ja vahvempia ja raajoiltaan ns. kulmautuneet voimakkaammin. Näyttelykoirien luonteessa voi myös olla epämiellyttävämpää ja luonne saattaa olla arvaamaton.
Juoksulinjan koirat on jalostettu juoksemista varten. Nopeus, luonne ja terveys. Juoksijalinjan koirat ovat ehdottoman kilttejä! Jos niissä havaitaan kertaakaan aggressioita juoksutilanteessa, ne hylätään välittömästi eikä niitä saa käyttää edes jalostukseen, eli kilpailutilanteessa on 0-toleranssi muiden koirien häirinnän suhteen. Tällä keinolla pyritään epäämään aggressiivisia koiria.
Juoksutilanteessa joka koiralla on tietenkin kuonokoppa, sillä moni koira pyrkii repimään resuviehettä.

Daina ja Toprunner´s Black Lady "Suoma"


Greyhoundin nimen alkuperästä Wikipedia sanoo näin:
"Englanninvinttikoiran englanninkielinen nimi greyhound tarkoittaa suoraan suomeksi käännettynä harmaata ajokoiraa. Erään tulkinnan mukaan se on muotoutunut sanasta greek hound, kreikkalainen ajokoira. Se johtuisi siitä, että ensimmäiset englanninvinttikoirat saattoivat saapua Britteinsaarille Kreikan vaikutuspiiristä roomalaisten tai foinikialaisten kauppiaitten mukana.
Muitakin tulkintoja löytyy. Aika yleisesti myös uskotaan, että nimi juontuu vanhaenglannin sanasta grighund, jossa hund vastaa nykymuotoista sanaa hound, mutta sanan grig merkitys on tuntematon.
Pokornyn Indogermanisches Woerterbuch (s. 441-442) sanoo myös, että "greyhound" ei tarkoita "harmaata ajokoiraa" vaan nimen alkuosa juontuu indoeurooppalaisesta kantasanasta *g'her, joka tarkoittaa "loistoa" tai "kimallusta". On myös väitetty, että nimitys greyhound johtuu gaelinkielisestä sanasta grei, joka tarkoittaa uljasta tai ylvästä."

Greyhound aloittaa treenaamisen 3-6 kuukauden ikäisenä, ja juokseen kilpakirjan n. 1 vuoden iässä. Sen jälkeen se treenaa vähän samalla tavalla kuin hiihtäjät: lumihangessa ja kesällä suolla sekä vetoja radalla.
Mutta greyn omistajan ei todellakaan tarvitse olla maratoonari pystyäkseen ulkoiluttamaan koiraa. Meillä kotona on piha aidattu, joten koirat pääsevät sinne juoksemaan, sekä niitä käytetään lenkillä.  Vinttikoiraratoja Suomessa on neljä: Tampereella, Hyvinkäällä, Turussa ja Virpiniemessä Haukiputaalla.

Ylin valokuva on Dainasta tämän ollessa n. parin vuoden ikäinen. Sen on ottanut koiran kasvattajakenneli Dainhillz. Alempi valokuva on puolestaan vanhempieni pihalta parin vuoden takaa. Siinä sekä Daina että Suoma vetävät tyypillistä ralliaan.
Liitän tähän oheen kaksi videota, jotka löysin. Toinen on tarina adoptoidusta greyhoundista. Alunperin mun piti laittaa racing-video, mutta tämä oli niin kertakaikkisen hellyttävä ja sydäntäsärkevä, että oli pakko!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi, vaikuta ja ilahduta