10. lokakuuta 2012

Epäilyttääkö?

Käsi ylös se, jota epävarmuus häiritsee tanssitunnilla!
Minua häiritsee.

Kathryn Morgan "Odetten" roolissa
Uskon, että epävarmuus on jokaiselle tuttu  - jännityksenä, vatsanpohjan kouraisuna, pelon väristyksenä, puhtaana epäilyksenä, masentuneisuutena kun vertaa itseään muihin...
Mutta se kertoo siitä, että otat tosissasi sen mitä teet niin hassulta kuin se vaikuttaakin. Olet varmasti kokenut itsesi epävarmaksi vaikkapa koulussa kokeissa, tanssitunnilla jotain uutta sarjaa tehtäessä, ihmissuhteissa. Se on inhimillistä. Kukaan ei ole täysin varma! Salaisuus piilee siinä, kuinka kohtaat epävarmuutesi, käsittelet sitä ja voitat sen, pärjäät sen kanssa.

Olen itse hyvin epävarma ihminen ja stressaannun helposti ihan pienimmistäkin aiheista. Yhteen aikaan tanssikoulussa pelkäsin tunteja niin paljon, että välillä lintsasin tunneilta ja se johti jatkuvaan epävarmuuskierteeseen. Epävarmuuskierteestä ja tanssituntipelosta pääsin eroon - tai oikeastaan se "vain" helpotti - vasta koulun vaihdon myötä.
Olen yhä epävarma, eikä se koskaan miksikään muutu. Mutta olen oppinut pärjäämään sen kanssa kokemuksen kautta.

Älä vertaile itseäsi muihin!
*Niin ikikulunut kuin tämä käsky onkin, se on täyttä totta. Kukaan ei ole identtinen toisen kanssa, joten itseään EI VOI verrata muihin. Jokaisella on omat heikkoutensa ja vahvuutensa, toiset osaavat jotain sellaista, jota sinä et osaa ja päin vastoin.

Kuuntele itseäsi: mitkä ovat hyvät ja huonot puolesi.
*Varsinkin korkeakoulutasolla on suhteellisen paljon oppimistaitoihin ja -strategioihin liittyvää kehitystä ja koulutusta, mutta se pätee täydellisesti myös muilla elämän osa-alueilla kuin pelkästään koulussa. Mieti ja vaikka kirjaa ylös omat hyvät puolesi asiassa, joka sinua mietityttää - oli se sitten tanssitunti tai vaikka jokin kouluaine tai ihmissuhteet. Otetaan esimerkiksi tanssitunti. On yhtä monia tapoja miettiä omia puolinaan kuin on ihmisiäkin, ja oma tapani on muodostaa käsiteltävästä asiasta eri osa-alueita. Esimerkiksi jaan tanssitunnin tankotyöskentelyyn, keskilattiatyöskentelyn allegroon ja adagioon, sekä lopuksi kärkityöskentelyyn. Tämän lisäksi suhteutan kaiken sen mukaan, kuinka olen voinut fyysisesti (esim. polvivammani tulee vaikuttamaan työskentelyyn), koko tanssihistoriaani (kuinka kauan olen tanssinut), mielialaani, stressitasooni, opettajalta saatuun palautteeseen. Esimerkiksi tanssitunnilla vahvuuksiani ovat klassisuus ja hyvä aukikierto, nopeaoppisuus, kauniit port de brasit. Olen hyvä hyppäämään ja lyhyeen taustaani katsottuna kärkitossutyöskentelyni on ihan hyvä. Olen myös hyvin notkea. Jos vertaan itseäni muihin, löydän paljon sellaista missä muut ovat paljon parempia kuin minä.
Omat heikot puolet täytyy myös tiedostaa, jotta voi kehittää itseään, ja näiden puolien tiedostamisessa pätee samat "säännöt" kuin hyvien puolien tiedostamisessa. Esimerkkinä voisin sanoa omat huonot puoleni tanssitunneilla ovat mm. liikemuisti (uusien sarjojen liikkeiden muistaminen on hankalaa etenkin jos sarja on yhtään monimutkaisempi), jalkojen nostot ja pidot, asennoista attitude tuottaa vaikeuksia, piruetit, hankalammat hyppysarjat etenkin kärkitossuilla sekä työskentelyt pienryhmässä.

Et tekisi sitä mitä teet, ellei sinusta olisi siihen!
*Tämä on täyttä totta!
Viime keväänä kysyin tanssikouluni pääopettajalta, että onko minusta oikeasti tanssimaan silloisessa ryhmässä. Koin itseni äärettömän epävarmaksi ja huonoksi, muut olivat tanssineet vuosia ja hallitsivat (lähes) kaiken. Opettajani totesi, ettei hän minua vaihda alempaan ryhmään, pärjään hyvin. Sain häneltä välillä kehuja, ja se merkitsi paljon: tätä opettajaa oli melko hankala miellyttää, hän oli vaativa, ja kun häneltä sai kehuja todella tiesi tehneensä jotain oikein.
Joten todella usko, että sinussa on sitä jotakin!

Jokainen tuntee samoin kuin sinä.
*Hassua, eikö! Kukaan ei ole 100% varma, jokainen kärsii epävarmuudesta. Koulussa opettajasi kokee itsensä epävarma: kun joku oppilas heittää v* kommentin tai joku esittää varsin hyvän kysymyksen tai teorian, se väkisinkin aiheuttaa epävarmuutta ja kyseenalaistaa oman osaamisensa. Jokainen esiintyjä kärsii epävarmuudesta. Kaikki kärsii epävarmuudesta!

Hyväksy epävarmuus.
*Sen sijaan että torjuisit epävarmuuden, ota se vastaan ja käsittele se. Miksi, minkä vuoksi, kenen takia, mitä voit tehdä, mikä auttaisi? 
Biologisesti suuri ihmisjoukko on uhkaava yhdelle tai pienelle joukolle ihmisiä - samoin kuin eläimille, ja siitä tulee luontainen karkuunpääsyn tunne.
Kun käyt läpi kysymyksiä miksi ja minkä vuoksi olet epävarma, jännität ja pelkäät, se pidemmän päälle auttaa. Ei ehkä välittömästi, mutta opit siitä selviytymiskeinoja joiden avulla selviät. Kannattaa keskustella asiasta myös kavereiden kanssa, heillä voi hyvinkin olla keinoja hallita epävarmuutta ja jännittämistä, jotka toimivat juuri sinulla!
Muista se, että epävarmuudella on tarkoituksensa - usko tai älä. Sen avulla opit huomaamaan, mitä olet asettanut itsellesi tärkeäksi. Toki on tilanteita, jotka jännittävät kaikkia (esimerkiksi esiintyminen), mutta omana esimerkkinä voin sanoa tanssitunnit ja tanssitunnin eri vaiheet.

Dina Busciglio Sheridan

Tähän lopuksi liitän vielä videon upeasta Tshaikovskin musiikkiin tehdystä neoklassisesta tanssista, jonka tanssii Kirovin Balettiakatemiasta Patricia Zhou.
Olen rakastunut tähän musiikkiin!


6 kommenttia:

 1. Mitenkäs sun eka balettitunti meni? :)
  /sanna

  VastaaPoista
 2. Heippa!

  Tarkoitat varmaan ekaa tuntia tän polvileikkuun takia - ainakin oletan niin.
  En ole vielä mennyt tunneille, mutta ensi maanantaina menen :)

  VastaaPoista
 3. Joo ekaa polvileikkauksen jälkeen tarkotin. Ja äh, sekotin viikot. Mut kivaa tuntia ens maanantaina sitten! :)
  /sanna

  VastaaPoista
 4. Kiitos Sanna, toivotaan että se menee hyvin :)

  VastaaPoista
 5. Oikeesti tosi hyvä postaus! Oon itekki oikeesti järkyttävän epävarma ittestäni ja tää ei enää oo mitää pientä koska meinaan alkaa melkein joka tunnilla itkemään jos en osaa liikettä koska mua nolottaa niin paljon oma tanssimiseni koska oon omasta mielestäni huono ja liikkeet näyttää rumilta ja muut nauraa mulle! neuvoa? :(

  VastaaPoista
 6. Hei Lindaand!

  Voi, et ole ainoa! Edellisessä koulussa pelkäsin niin paljon, että usein lintsasin tunneilta, jännitin etukäteen ja tunnilla vain seurasin kelloa milloin tunti loppuu. Ja jos ei onnistunut heti, itku kurkussa yritti tajuta mitä oikein pitää tehdä.
  Mutta kukaan ei sulle naura, ei pahalla! Joskus tunnilla saattaa olla joku virhe niin hupainen, että se huvittaa kaikkia, mutta se on nauramista vain sille virheelle, EI SINULLE! Kaikki on epävarmoja ja jokainen miettii, minkä virheen taas teki.
  Ainoa neuvo, jonka voin antaa koska olen sen toimivaksi todennut, on että hyväksy virhe ja se, että teet virheitä siinä missä muutkin. Kukaan EI ole täydellinen, ei edes opettaja.
  Rentoudu hieman - mitä tapahtuu, jos ensimmäistä arabeskiä pyydettäessä teenkin vahingossa kolmannen? Sammuuko aurinko ja tulee maailmanloppu? Saanko sydänkohtauksen, aivoverenvuodon ja kuolen? Luultavasti - ja toivottavasti! - ei. Ainoa mitä tapahtuu, on opettajan pyyntö tehdä se uudestaan. Entä nyt? Punastuttaa, hermostuttaa, tärisyttää - voi ei, mä tein virheen! Mutta hei! Ajattele näin, että ONNEKSI mä tein sen virheen, niin nyt tiedän mitä tarkoitetaan, mikä on oikea tapa tehdä pyydetty asia.
  Virheet ovat oppimista varten. Ilman niitä ei voi oppia ja kehittyä. Ei ole ihmistä, joka ei tee virheitä.
  Mä olen hirveä stressaaja ja jännittäjä ja kyllä, jännitän jokaista tanssituntia! Koulussa hieman hermostuttaa esim. tietyt kurssit, koska ne ovat vieraalla kielellä. Mutta kun muistaa, että kaikille muillekin tämä on vieraalla kielellä/outo juttu, se helpottaa tilannetta - edes vähän.
  Voithan myös kertoa opettajallesi tästä pelosta ja jännityksestä, niin hän hyvänä opettajana osaa ottaa sen huomioon.

  Kun muistat, että mitään pahaa ei tapahdu ja vain opit siitä - virheistä on hyötyä! - hermostuminen ja jännittäminen helpottaa, ja rupeat nauttimaan tunneista, jolloin hermostuminen taas häviää ja keskityt enemmän tehtäviin liikkeisiin, jolloin saat tehtyä ne paljon paremmalla keskittymiskyvyllä.
  Hyviä ja nautinnollisia tanssihetkiä sinulle! :)

  VastaaPoista

Kommentoi, vaikuta ja ilahduta