16. toukokuuta 2012

Valokeilassa: Gelsey Kirkland

Yksi maailman tunnetuimmista ballerinoista Gelsey Kirkland, syntyi 29.12.1952 Bethlemissä, Pennsylvanian osavaltiossa. Gelseyn perheeseen kuului isä, näytelmäkirjailija Jack Kirkland, näyttelijä-äiti Nancy Kirkland, velipuoli Chris Kirkland sekä sisar Johnna Kirkland, joka myös oli ballerina. Molemmat siskot, Gelsey ja Johnna, hyväksyttiin School of American Balettiin.

Gelsey harrasti ratsastamista ennen liittymistään George Balanchinen pyynnöstä New York City Ballet:iin 15-vuotiaana, ja myös hänen sisarensa Johnna kuului samaan seurueeseen.
Gelsey kärsi pitkään ulkonäköpaineista; hän koki, että Johnnaa pidettiin häntä rutkasti viehättävämpänä, mutta lukemattomat arvostelut Gelseyn tanssista ja esiintymisistä puhuivat puolestaan: tämä nuori nainen oli ballerina vailla vertaansa. Hän oli historian nuorin NYCB:n ballerina.

Vuonna 1969 Gelsey toimi solistina, ja päätanssijana 1972. Hän tanssi useita Balanchinen balettien pääroolia.
Kirkland on todennäköisesti kaikkien aikojen tunnetuin Pähkinänsärkijän Clara, jonka  Mikhail Baryshnikov viimein televisioi vuonna 1977.
Gelsey oli iältään hieman päälle parinkymmenen, kun hän jätti NYCB:n ja loikkasi American Ballet Theatreen. ABT:ssä Mikhail Baryshnikov pyysi itse, että saisi tanssia Gelseyn kanssa. Kirkland - Baryshnikov olivat uskomaton yhdistelmä: taitoa, temperamenttia ja luonnetta.

Gelsey oli kunnianhimoinen, uskomaton ballerina. Hän vaati myös partneriltaan samaa, ja se usein päättyi ovien paiskomiseen, venäläiseen kiroamiseen ja raivokohtauksiin. Mutta arvostelut puhuivat puolestaan: Baryshnikov-Kirkland -yhteistyö oli jotain, jota ei mikään muu tanssija-tanssijatar korvannut.

Gelseyllä oli useampia tanssipartereita, joista tunnetuin Mikhail "Mishan" lisäksi oli Ivan Nagy. Gelsey on esiintynyt mm. Royal Balletin "vierailevana" ballerinana.
Kun Baryshnikov otti johdon ABT;ssä, hän pyysi Gelsey Kirklandia partnerikseen, joten Kirkland irtisanoi itsensä NYCB:stä ja liittyi ABT:hen.

Kunnianhimoinen Gelsey ja legendaarinen Misha Baryshnikov tanssivat yhdessä useita jopa legendaarisiksi luokiteltuja baletteja, kuten Giselle, Prinsessa Ruusunen, Romeo & Julia sekä Pähkinänsärkijä.

Gelsey Kirklandin elämäntie ei ole ollut helppo.
Varsin nuorena, hieman päälle parikymppisenä (vielä New York City Ballet`n jäsenenä, Balanchinen alaisena) Kirkland sairastui anoreksiaan.
Gelsey eli jatkuvassa epävarmuudessa. Hänen omaelämäkertansa "Dancing on My Grave" (suom. Ballerinan Kuolemantanssi) kertoo todella kaunittelemattomasti kaiken, millaista on elää jatkuvissa paineissa.
Jos anoreksia olisi ollut "ainoa" ongelma prima ballerinan elämässä, se olisi ollut suht. siedettävää.
Satunnaiset seksisuhteet, monen vuoden huumeriippuvuuden, syömishäiriön sekä ikuisen "en ole koskaan tarpeeksi hyvä ja riittävä" -fiilikset ja ongelmat..
Huumeiden piireistä Gelsey lopulta löysi (ensimmäisen) aviomiehensä Gregory "Greg" Lawrencen.Vuonna 1986 Gelsey jätti esiintymisen, ns. jäi eläkkeelle, mutta jatkoi opettamisen linjalla. Hän siirtyi klassisen baletin opettajaksi ja ohjaajaksi mm. ABT:hen, Royal Ballet Schooliin, English National Balletiin, Australian Balletiin, Adelphi Universityyn sekä Victorian College of the Arts:iin.

Vuonna 2010 Gelsey Kirkland avasi "Kirklandś Academy of Classical Ballet" nykyisen (toisen) aviomiehensä Michael Chernovin kanssa, joka on myös paitsi entinen tanssija, niin myös näyttelijä sekä teatterin johtaja.
Gelseyn akatemian tarkoitus on rohkaista oppilaita ennenkaikkiaan draamalliseen tarinankerrontaan - tätä Kirkland itse ajoi takaa, tähän hän pyrki. Hän oli ns. draamallinen ballerina.
Kirklandin akatemian koulutus ja valmennus yhteenvetona koostuu perinteiseen venäläiseen, tanskalaiseen ja ranskalaiseen tekniikkaan, joka sisältää kinesteettisiä ja tukea-antavia ja parantavia harjoituksia, jotka kaikki ovat ihan tiedemiesten neuvomia metodeja.Ylläolevassa videossa Mikhail Baryshnikov ja Gelsey Kirkland "Pähkinänsärkijässä".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi, vaikuta ja ilahduta