6. joulukuuta 2011

Ballerinat ja terveys

Balettiin liitetään usein syömishäiriöt, joista yleisimpinä anoreksia ja bulimia. Italialaisen La Scalan esitanssijatar kertoo, että jopa yksi viidestä balettitanssijasta sairastaa jossain uransa vaiheessa syömishäiriötä.
La Scalan esitanssija Mariafrancesca Garritano (kuvassa) kertoi sairastaneensa 16- ja 17-vuotiaana syömishäiriötä. Garritano kertoi, kuinka opettaja nimitteli häntä muiden oppilaiden kuullen mm. nimillä mozzarella ja "Chinese dumbling". Tämä sai häntä pudottamaan painoaan niin, että painoi enää 43 kiloa.

"Omena ja jogurtti kuuluivat päivääni, joilla selvisin läpi treenien", kertoi Garritano. La Scalan tanssijoista jopa seitsemän kymmenestä olivat syömishäiriöisiä - jopa letkukuntoisia. Monet myös menivät niin pitkälle, että hakeutuivat rintojen pienennykseen. Tätä Garritano ei voinut ymmärtää. "Olen ensisijaisesti nainen, vasta sitten ballerina."

Ei ole mikään yllätys, että syömisongelmia esiintyy baletin maailmassa, samoin kuin myös voimistelussa ja taitoluistelussa. Paineet olla hyvin hoikka, mutta silti voimakas tanssija on tanssijoille vaikeaa. Treenisalin peilit ympäröivät treenatessa joka sekunti, tiukka ruokavalio ja kroppavaatimukset vievät helposti herkemmän ihmisen mukanaan syömisongelmien synkkään maailmaan. Ja se on usein monen tanssijan uran loppu: sairaalaan, treeneihin, sairastuminen, sairaalaan...
Hyvänä esimerkkinä on mm. romaani 'Caligari', jonka on kirjoittanut Norma Harris. Romaani kertoo Richard Caligarin perustamasta balettiseurueesta ja seuraa sen kolmea ballerinaa. Kirjassa tulee hyvin ilmi niin huumeet kuin paino-, ruoka- ja mielenterveysongelmat. Todella hyvin on kuvattu myös paineet, joita balettitanssija kohtaa ja kokee urallaan.

Miten säilyttää sekä terveys että myös samalla täyttää baletin vaatimukset? Kertoisin suoran vastauksen jos tietäisin sen.
Omakohtaisesti voin sanoa, että baletti on muokannut omaa kehoani rankasti varsinkin lihasten kasvuna. Olen saanut rutkasti lihasmassaa koko kroppaan. Baletti ei ole kevyttä liikuntaa, vaikka se siltä saattaa ulkopuolisen silmistä näyttääkin - ballerinat liihottelevat höyhenenkevyinä varpaillaan, pyörivät piruetteja piruetin perään ja silti heidän kasvoillaan pysyy tyyne ja iloinen ilme.

Kathryn Morgan baletista 'Romeo&Julia'


Miten sitten ylläpitää ja parantaa kuntoa niin, että se vaikuttaa positiivisesti tanssitaitoon? Pilates on yksi parhaimmista keinoista, erityisesti keskivartalon lihaksiston ylläpitoon. Hyvä ja tiukka korsetti on äärimmäisen tärkeää baletissa - et pysty tanssimaan kärjillä, jos vatsa on "lötsönä". Pelkkä vatsan sisäänvetäminen, "imaisu", ei auta, vaan siinäkin on oma tekniikkansa, sisään ja ylös niin, että oikea hengitystekniikka säilyy.
Opettajani, entinen Georgian baletin prima ballerinan neuvo hengitykseen oli kuvitella keskivartalon ympärille tiukka korsetti, kirjaimellisesti. Hengitys ei saa olla "normaalia", vaan ns. rintakehähengitystä. "Niinkuin entisajan naisilla, jotka pyörtyilivät koska heillä oli korsetti niin tiukilla, etteivät saaneet hengitettyä kunnolla." Juu, kyllä kyllä. Oli siinä tunnilla sitten melko suorituksia, kun kaikki yrittivät keskittyä korsetin ja hengityksen ylläpitoon, ja tietenkin suoritettavat sarjat unohtuivat.

Olen myös miettinyt jalkoja tulevien "kunnon" kärkitossujen takia. Sovituksissa sain jo kunnon esimakua ja -näköä siitä, miltä jalat tulee näyttämään ja tuntumaan. Olisikin sellaiset jalat, joissa varpaat olisi siististi, ei pitkiä varpaita tai liian kapeaa koipea.
Mutta minkäs teet geeneille?

Alkaa pikkuhiljaa mennä hermot tähän laiskotteluun ja löhöilyyn. Kyllä mä tietty aina välillä tanssin kotona - olen hommannut sellaisen maton, jossa on pohja luistamatonta materiaalia. Lattia kun on liukasta muovimattoa ja kaikki luistaa siinä niin, että olen takamuksillani alta aikayksikön. Piruetit kaipaavat treeniä, ja niitä harjoitan koko ajan. Odotan vaan niitä uusia kärkitossuja - nuo omat ovat TOTAALISEN kuolleet. Puhki tanssitut, oikean jalan tossun kärjestä on satiini ja aluskangas kuluneet niin puhki, että tossun perusmateriaali näkyy jo. Mutta onneksi saan kuulemma joululahjaksi ne uudet tossut, jeij!

Loppuun vielä video lempiballerinastani, Kahryn Morganista 'Pointe' -lehden kuvauksista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi, vaikuta ja ilahduta