4. joulukuuta 2011

Baletintäytteinen päivä

Eilispäivä - lauantai - oli aivan ihana! Paitsi baletin osalta, niin myös tossusovitusten.
Kävin ensin Ballerina Shopissa sovittelemassa, ja sovitin kaikkia merkkejä joista viimein Grishkon 2007 oli sopivin. Myös Grishkot on mulle siitä hyvät tossut, että niillä pääsen täysin kärjille, Sanshoilla tai Blocheilla se ei onnistunut.
Marssin sitten käymään myös Footlightillä toiseen sovitukseen. Capeziolta ei löytynyt lainkaan sopivia tossuja - kiitos kapeiden ja erittäin pitkävarpaisten jalkojeni.
Mutta Gaynoreilta löytyi viimein yksi sopiva malli - sen jälkeen kun sitä oli muokattu eri pehmusteilla (mulla tuppaa koipi tipahtamaan boksin pohjaan ja varpaat menevät ihan kippuraan).

Jouluviikolla menen Ouluun Silkkirumpuun sovittamaan lisää, ts. tekemään valinnan. Oulussa on kuulemma jonkin verran Gaynoreita, ja Footlightissa myyjä laittoi mun nimen ja tossun merkin ja koon ylös, jos päädyn niihin.
Grishko 2007
Gaynor Minden
Koettaa sitten päättää noiden kahden tossun väliltä.
Gaynorit kestävät kyllä triplasti pidempään kuin Grishkot, mutta toisaalta Grishkot ovat tutummat - vai voiko niin sanoa, koska sain selville, että omat Grishkoni ovat ns. puolikovat kärkitossut.
Huoh. Kärkitossujen hankkiminen osaa olla KAMALAA!


Mutta sitten muihin asioihin. To the Swan Lake! Kuolematon balettiklassikko ja minun suosikkini!
Pietarin Festival Ballet esiintyi eilen Helsingin Finlandia-talolla kokonaisen kolmen tunnin ajan. Ensin iltapäivästä oli Pähkinänsärkijä ja illalla Joutsenlampi. Vaikka etukäteen pelkäsin oman permantopaikkani olevan niin sivussa ja ylhäällä etten näkisi lavalle ja tanssijoita juuri lainkaan, oli pelkoni turha: katsomo nousi tasaisesti ylös, en ollut missään "yläkerrassa" istumassa, vaan viimeisellä rivillä korkeimmalla paikalla. Lyhyyteni takia jouduin hieman taiteilemaan ja lopuksi väliajan jälkeen siirtymään viereiselle tyhjälle penkille nähdäkseni kaiken esteettömästi - edessä kun aina on pitkiä ihmisiä päineen peittämässä jonkin näkymän.


kuva napsaistu kamerakännykällä ennen näytöksen alkua

Hienoiseksi pettymykseksi muodostui paitsi elävän musiikin korvaaminen nauhoitetulla, niin myös yksipuolisella, muuttumattomalla lavastuksella. Ehkäpä syynä oli sekä tilanahtaus (?) niin myös se, että ko. balettiseurue esitti kaksi eri balettinäytöstä saman päivän aikana, vain parin tunnin väliajalla.

Odetten soolo


                                    Ja tietenkin Siegfridin ja Odilen pas de deux ja coda myös!

Totta kai myös loppu täytyy nähdä, joten tässä on American Ballet Theaterin esittämänä finaali!Varsin teatraalinen oli tuo, mutta eiköhän siinä tullut varsin hyvin selville, kuinka Pjotr Tsaikovskin kuoltua tämän baletin koreografian muutokset tulivat selville.

Tuolla youtubessa samoiltuani satuin törmäämään 'Fame' -leffan yhteen ihanaan balettipätkään! Muistin, että minullahan on tuo Fame muiden dvd:iden joukossa, mutta ei ole jäänyt mieleen vaikka sen katsoin. Taidanpas katsoa sen tänä iltana - jäi niin se ihana ballerinakohtaus mieleen.
Harmi vaan, että nyt en saa sitä mitenkään ladattua tänne. Kuitenkin hakusanoilla "Fame solo ballet dance scene" löytää sen pätkän.
Mutta satuin löytämään nuorten ballerinojen kisavideopätkiä ja muita sooloesityksiä, ja tässä yksi niistä, 14-vuotias Katia Almayeva.Kyllä totisesti alkaa hävettämään omat tanssitaidot, mutta toisaalta ko. tyttönen on varmaan tanssinut siitä lähtien kun oppi kävelemään.
Tanssimisesta vielä, alkaa ruveta pikkuhiljaa tosissaan kyrsimään tämä tanssimattomuus. Tasan kuukausi pitää jaksaa vaan maata aloillaan vielä. Tai mitä tässä makoilemaan - yhtä hyvin voin alkaa treenata itseäni tanssikuntoon, kuten alankin. Pilatesta, sauvakävelyä ja kevyttä lenkkeilyä.2 kommenttia:

  1. Upeita tanssijoita noilla videopätkillä. Itsekin olen nähnyt Joutsenlammen, Jkl:n kaupunginteatterilla (muistaakseni venäläisten tanssimana). Se oli mahtava esitys ja rakastan kyseistä balettia. Eihän sitä voi olla rakastamatta! ;)

    VastaaPoista
  2. Joutsenlampi on kyllä uskomaton baletti, ja Tsaikovskin ensimmäinen tekemä. On muuten mielenkiintoisia versioita eri seurueiden tulkinta von Rothbartista, joillakin myös koreografisesti. Tähän mennessä mitä olen nähnyt, niin tuo ABT:n von Rohtbart on ollut kaikkein.. hmm.. mielenkiintoisin :)

    VastaaPoista

Kommentoi, vaikuta ja ilahduta