26. marraskuuta 2011

Joutsenlampi

3.12.2011 klo 19.00

Elämäni odotetuin päivä - ja tasan viikon päästä! Nimittäin St. Petersburgin Festival Ballet tulee Suomeen Helsinkiin Finlandia -talolle esittämään The Swan lake - Joutsenlampi -baletin. Ja minulla - MINULLA - on sinne lippu!
Moni on varmasti nähnyt Black Swanin, Natalie Portmanin tähdittämän balettileffan, jossa Portmanin esittämä Nina Sayers saa elämänsä tilaisuuden Joutsenkuningattarena. Nina on äärimmäisen lahjakas ballerina, täydellinen Valkoinen joutsen, mutta Mustan joutsenen rooli ei häneltä luonnistu - toisin kuin hänen pahimmalta kilpailijaltaan Lilyltä. Balettimestari Thomas Leroy prässää Ninaa yhä pahemmin ja pahemmin ja viekoittelee kokematonta tyttöä, ja onnistuu saamaan Lilyn Ninan sijaiseksi.
Elokuva todella saa otteeseensa ja loppuhuipennus on jotain uskomatonta. Joka katselukerralla leffasta löytää jotain uutta. Suosittelen todella!

Mutta vaikka Black Swan perustaa juonensa Pjotr Tsaikovskin ensimmäiseen säveltämäänsä balettiin, se on - kuten Leroy elokuvan alussa kertoi - hyvin 'riisuttu versio' alkuperäisestä baletista.
Youtubesta katselin pätkiä Joutsenlammesta. Odetten rooli on hyvin kaunis ja lyyrinen, mutta tykkään paljon enemmän Odilesta. Siinä on tulta ja tappuraa, kiehtova ja kiero, kuin käärme joka kiertelee saaliinsa ympärillä.'Odette-Odile'

Mistä Joutsenlampi kertoo sitten?
Joutsenlampi kertoo Siegfried-nimisestä prinssistä ja joutseniksi taiotuista neidoista. Ilkeä velho von Rothbart on noitunut neidot joutseniksi, ja he saavat ihmismuotonsa takaisin vain öisin. Tämä von Rothbartin tekemä taika raukeaa vain, jos joku lupaa rakastaa neitoa ikuisesti.
Baletti alkaa prinssi Siegfriedin viettäessä syntymäpäiviään. Prinssin äiti ilmoittaa, että hänen on aika mennä naimisiin ja puoliso on valittava seuraavana päivänä vietettävissä tanssiaisissa. Siegfried ei ole asiasta innoissaan. Illan tullen hän näkee joutsenparven lentävän taivaalla, ja lammen rannalle mennessään hän löytää joutsenet vedestä. Siegfriedin hämmästykseksi joutsenet muuttuvat kauniiksi neidoiksi, ja hän rakastuu saman tien parvea johtavaan Odetteen - valkoiseen joutsenprinsessaan. Odette kertoo prinssille taiasta, ja prinssi lupaa pelastaa hänet. Pienet joutsenet tanssivat lumoavan tanssin suuren rakkauden kunniaksi.
Seuraavana päivänä vietetään tanssiaisia. Yllättäen paikalle saapuu valepukuinen velho von Rothbart ja hänen tyttärensä Odile - musta joutsen, joka näyttää aivan prinssin tapaamalta Odetelta.
Prinssi ei huomaa huijausta ja kosii Odilea. Prinssin kosittua huijaus paljastuu ja prinssi syöksyy etsimään Odettea. Hän löytää Odeten ja anoo tältä anteeksiantoa. Odette antaa prinssille anteeksi, mutta kertoo, että hänen itsensä on kuoltava. Velho von Rothbartin saapuessa lammelle Odette heittäytyy veteen ja prinssi seuraa häntä kuolemaan. Tämä rakkauden osoitus tappaa velhon. (lainattu Wikipediasta)

Odette ja prinssi Siegfried


Alkuperäinen Joutsenlampi esitettiin ensimmäisen kerran Bolshoi-teatterissa Moskovassa vuonna 1877. Koreografina toimi Wenzel Reisinger, mutta Moskovassa baletti ei ollut menestys ja sai nihkeät - joidenkin mukaan jopa huonot arvostelut. Baletista tehtiin kaksi uutta yritystä, mutta yhtä huonoin tuloksin.
Kun Pjotr Tshaikovski menehtyi, Joutsenlampea uudistivat hänen veljensä Modest Tshaikovski ja kapellimestari Riccardo Drigo.

"Odette-Odilen" rooli on naistanssijoille eräänlainen mestarinäyte, jossa Odetten herkkyys ja lyyrinen puoli on täysi vastine temperamenttiselle ja viettelijättärimäiselle Odilelle. Monet muistavat Odilen - ja Joutsenlammen - tämän koreografiaan sisältyvät 32 fouettéta - piruettikäännöstä yhdellä jalalla toisen jalan ottaessa vauhtia. Näistä on tullut ballerinojen teknisen taituruuden mittari.
(Wikipedia)


'Odilen' 32 fouettéta


Ja mä olen niin onnekas, että pääsen näkemään tämän baletin viikon kuluttua! Suomessa Minna Tervamäki on ollut Joutsenlammen ns. vakituinen esittäjä, mutta syksyllä 2010 hän esitti sen viimeisen kerran, ja tämä kausi on hänen viimeisensä ennen eläkkeelle jäämistään.

Mikä on teidän lempibalettinne?
Haluaisin myös nähdä Pähkinänsärkijän, mutta kyllä Joutsenlampi vie voiton 10-0. :)

Alla vielä video Odilesta Siegfriedin juhlista ja ne fouettét!

2 kommenttia:

  1. Mun ehdoton lemppari on Giselle, se alkuperäinen Petipan versio, Sylvie Guilleminkin menee mutta alkuperäinen on kauniimpi.. :) Joutsenlampi tulee kovana kakkosena!

    VastaaPoista
  2. Kyllä Joutsenlampi näkemistäni, enimmäkseen filmatisoiduista on aivan ylivoimainen. Teoksen kokonaisuus, laajuus musiikkinsa ja ulkoisen kauneutensa sekä hyvin hienosyisen aistikkuutensa puolesta on jotain aivan ylivertaista. En ikinä kyllästy Joutsenlampeen!

    Se on kaunis, koskettava, ehjä, tunteellinen, harmoninen mutta ei tylsä, koko kehon ja mielen valloittava, nerokas, paras - täydellinen! En tiedä toista vertaistaan.

    Joku päivä vielä näen koko teoksen Pietarissa Marinskissa. Sitä odotan, siitä haaveilen.

    VastaaPoista

Kommentoi, vaikuta ja ilahduta